Leeuwen: Boskovski's rambo's

Minister Boskovski noemt ze gewoon politie. Wie ze ziet vechten denkt dat ze in de gevangenissen zijn gerecruteerd. De 'Leeuwen': een dubieus legertje.

Zondag werden drie Macedonische politiemannen bij een Albanees dorp in het noordwesten van Macedonië doodgeschoten door gewapende Albanezen – naar later werd gezegd leden van de terroristische groepering AKSh (Nationaal Albanees Leger), een organisatie die eerder dit jaar werd opgericht en waarvan niemand precies weet wie er achter zit.

De politiemannen waren geen gewone agenten, maar leden van de inmiddels beruchte elite-militie die bekend staat als de Leeuwen. De militie werd eerder dit jaar opgericht door de extreme nationalist Ljube Boskovski, minister van Binnenlandse Zaken (en veteraan uit de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog). Hij wilde beschikken over een eigen strijdmacht, die kon rivaliseren met het Macedonische leger. Tot Boskovski's ergernis is zijn gematigde collega van Defensie Buckovski veel terughoudender bij het gebruiken van militair geweld tegen de rebellerende Albanese minderheid dan hijzelf.

De Leeuwen zijn rambo's: lange, goed getrainde atleten, beter bewapend dan gewone politiemannen of soldaten, indrukwekkend met hun camouflagepakken, hun rode baretten en hun high tech snufjes. Boskovski recruteerde zijn militie met advertenties op de staatstelevisie. Dat bracht – zo schreef eerder dit jaar het IWPR (Institute for War and Peace Reporting) – het ministerie van Defensie in het geweer, omdat het recruteren van militaire of para-militaire vrijwilligers een misdrijf is. Een woordvoerder van het ministerie sprak van "een criminele organisatie". Maar Boskovski liet zich daar door niet afschrikken: hij ronselde honderdvijftig tot tweehonderd Leeuwen, stelde hen vrij van militaire dienst en liet ze opleiden op een politiebasis nabij Skopje. Daar kwamen later enkele honderden politie-reservisten bij. De meesten zijn afkomstiguit de VMRO, de nationalistische regeringspartij waartoe Boskovski behoort. Boskovski's 'politie' heeft nooit de zegen gekregen van het parlement, al schrijft de wet dat wel voor: premier Georgievski (ook leider van de VMRO) heeft de zaak nooit aan het parlement voorgelegd. Als hij dat wel had gedaan, zouden de Leeuwen zijn ontbonden, omdat de sociaal-democraten (waartoe de minister van Defensie behoort) de vechtjassen als een gevaar voor de stabiliteit en een privé-leger van de havik Boskovski zien.

Later onderscheidden de Leeuwen zich door een aantal schendingen van de diverse wapenstilstanden tussen de Macedonische strijdkrachten en het Albanese rebellenleger UÇK in de vorm van ontvoeringen en andere vormen van intimidatie van Albanese burgers. "Als je deze jongens ziet vechten vraag je je af of ze niet zijn geronseld in Idrizovo of Demir Hisar", zei indertijd een journalist tegen een collega van IWPR. Idrizovo en Demir Hisar zijn beruchte gevangenissen. Volgens sommige berichten werd een van de meest hardhandige eenheden van de Leeuwen geleid door 'Majoor Dood', een van Boskovski's lijfwachten, die de letter d-o-o-d op zijn vingers heeft getatoeëerd.