Lastig dilemma

Europees handelscommissaris Pascal Lamy kan zijn socialistische partijgenoot en premier Lionel Jospin de komende 24 uur in een lastig parket brengen. Jacques Despont, voorzitter van de Europese vereniging van werkgevers taxeert de situatie: ,,Wij zitten in Frankrijk met de `cohabitation' [een linkse premier met een rechtse president].''

Als Jospin te veel toegeeft in het landbouwdossier bestaat de mogelijkheid dat president Chirac hem ervan beschuldigt dat hij de Franse belangen heeft verkwanseld. Dat is geen mooi scénario met de presidentsverkiezingen van volgend jaar in het vooruitzicht.''

Staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) schat in dat de Franse delegatie hier in Doha een open lijn heeft met Jospin. Vanmiddag of in de loop van de nacht zullen de Fransen moeten beslissen of ze bereid zijn een harde formulering over de afschaffing van Europese landbouwsubsidies te accepteren.

De Europese handelscommissaris heeft de komende uren het voordeel van zijn ervaring. Ook twee jaar geleden in Seattle moest Lamy zijn landgenoten dwingen tot het uiterste. Dat lukte, maar het waren uiteindelijk de onoverkomelijke bezwaren van ontwikkelingslanden die zorgden voor een mislukking van de vorige ministeriële top.

Pascal Lamy is een fervent hardloper en fietser. Of de lange Fransman in staat is zijn sterke fysieke gestel hier uit buiten door de onderhandelingen vanavond tot diep in de nacht te laten voortduren valt te bezien. De Qatarese organisatoren houden tot nu toe vol dat de onderhandelingen vanavond om middernacht worden afgesloten.

Of dat ook echt gebeurt? Twee jaar geleden in Seattle konden de WTO-lidstaten de onderhandelingen niet voortzetten, omdat zij plaats moesten maken voor een congres van oogdeskundigen. Naar verluidt is het congrescentrum in Doha morgen nog vrij.