Kabul gevallen, Talibaan weg zonder schot te lossen

Troepen van de oppositionele Noordelijke Alliantie hebben vanmorgen de Afghaanse hoofdstad Kabul ingenomen. Manschappen van de streng islamitische Talibaan zijn afgelopen nacht zonder een schot te lossen massaal op de vlucht geslagen.

In Zuid-Afghanistan zouden duizenden strijders van verschillende etnische bevolkingsgroepen volgens onbevestigde berichten een opmars zijn begonnen naar Kandahar, het bolwerk van de Talibaan. Ook zouden zij het vliegveld van die stad hebben ingenomen.

In Washington is verheugd gereageerd op het vertrek van de Talibaan uit Kabul. Op de inname door de Noordelijke Alliantie hadden de Verenigde Staten omstreeks het middaguur nog niet gereageerd. Vanuit Pakistan is bezorgd gereageerd. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Aziz Ahmed Khan zei dat Afghanistan door een ,,multi-etnische regering'' moet worden bestuurd en riep op tot het instellen van een gedemilitariseerde zone in Kabul onder leiding van de Verenigde Naties.

De Britse minister van Defensie, Geoff Hoon, zei vandaag dat de opmars van de Noordelijke Alliantie de terroristenleider Osama bin Laden in het nauw dringt.

De inname van Kabul door een voorhoede van de Noordelijke Alliantie had plaats ondanks aandringen van onder andere de VS daar voorlopig mee te wachten. Washington vreest een herhaling van het geweld en de instabiliteit van voor 1996, toen de Noordelijke Alliantie de hoofdstad nog in handen had. Maar de militaire leiders van de Alliantie, ogenschijnlijk gesterkt door de grote overwinningen van de afgelopen dagen, waren niet bereid lijdzaam af te wachten toen bleek dat de Talibaan wegtrokken uit Kabul. Volgens de Alliantie is de inname van de stad noodzakelijk gebleken om te voorkomen dat de stad stuurloos blijft en in anarchie geraakt. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de Noordelijke Alliantie zijn in Kabul gearriveerd.

De tweede man van de ambassade van de Talibaan in Pakistan heeft het verlies van Kabul erkend. ,,We hebben Kabul geëvacueerd'', aldus Sohail Shaheen.

Sinds de val van Mazar-i-Sharif afgelopen vrijdag, heeft de Noordelijke Alliantie bijna veertig procent van Afghaans grondgebied in handen gekregen. Voor die tijd bestuurde de Alliantie slechts tien procent van het land.

Volgens onbevestigde berichten zou ook in Kandahar, het bolwerk van de Talibaan in Zuid-Afghanistan, een uittocht van Talibaan-strijders op gang zijn gekomen. In verschillende steden in Zuid-Afghanistan zou sprake zijn van terugtrekkende Talibaan.

De inname van Kabul had plaats met personenauto's met laadbakken volgestouwd met zwaarbewapende militairen. Enkele van die auto's waren beplakt met portretten van de in september vermoorde politieke en militaire leider van de Alliantie Massoud. Troepen van de Alliantie namen meteen bezit van de haastig verlaten militaire barakken van de Talibaan. Kabul werd wijk na wijk doorzocht op achtergebleven Talibaan en hun, met name Arabische, Pakistaanse en Tsjetsjeense bondgenoten. In de stad werden de lichamen aangetroffen van ten minste twee dode Arabieren en vier Pakistanen.

krijgsheren pagina 5

hoofdartikel pagina 9