Geld in ruil voor tolerantie

Eigenaar A. Vegter van het recreatiecentrum Aqualande biedt de 150 inwoners van het Drentse dorp Eexterveenschekanaal een bedrag van 25.000 gulden per jaar. Daarnaast kan elk gezin van hem een jaarlijks kerstpakket krijgen ter waarde van 250 gulden en een gratis aansluiting en abonnement op de kabel. De eigenaar van het recreatiecentrum stelt als voorwaarde voor zijn goedgevigheid dat het asielzoekerscentrum in het dorp blijft.

Vegter deed zijn voorstel per brief die hij gisteren huis-aan-huis in het dorp heeft laten bezorgen. In het recreatiecentrum waren de afgelopen vijf jaar ongeveer vierhonderd asielzoekers gehuisvest. Onder druk van de bevolking van Eexterveenschekanaal hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, waar het gehucht onder valt, twee weken geleden besloten om het asielzoekerscentrum te sluiten.

Een woordvoerder van Dorpsbelangen Eexterveenschekaal is zeer verontwaardigd over het aanbod van de recreatieondernemer. ,,Dit is compleet zot; het lijkt wel omkoperij. We begrijpen deze zet helemaal niet'', aldus de woordvoerder. Ze zegt dat Dorpsbelangen niet van plan is met de recreatieondernemer te onderhandelen.