Extra politie-inzet voor euro

Het politiekorps Amsterdam-Amstelland zet vanaf 14 december tot 12 januari per dag ongeveer tweehonderd agenten extra in. Zij komen bovenop de gebruikelijke vijfhonderd agenten. De politiemacht moet zorgen voor een veilige omschakeling van de gulden naar de euro in de hoofdstad.

Politiecommissaris J. van Riessen zei gisteren tijdens een vergadering van het regionaal college dat de politie zich op alles voorbereidt. ,,Een derde van de winkeliers heeft nog altijd geen euro's besteld. Zij zitten in januari mogelijk zonder wisselgeld. We houden er rekening mee dat de ellende zich niet op straat zal afspelen, maar in de winkels.''

Mensen die zich schuldig maken aan strafbare feiten bij de omschakeling kunnen rekenen op een snelle berechting. Het openbaar ministerie en de rechtbank hebben officieren van justitie en rechters paraat om snelrecht toe te passen, aldus hoofdofficier L. de Wit.

De extra inzet van politie tijdens de eurowissel zal ten koste gaan van criminaliteitsbestrijding de rest van het jaar, waarschuwt Van Riessen. Wel denkt hij dat de grote hoeveelheid `blauw op straat' zal leiden tot minder criminaliteit over de hele linie in de periode rond de jaarwisseling.

Eerder liet de Raad van Hoofdcommissarissen al weten 4.000 agenten extra in te zetten bij de introductie van de nieuwe munt. Dit met het oog op dreiging van extra overvallen, straatroof, witwasserij en vervalsing.