Euro's gestolen bij bankroof

Voor het eerst in Nederland zijn er op grote schaal euro's buitgemaakt bij een roofoveral. Een Rabobankfiliaal in Amstelveen werd gistermiddag door twee mannen met vuurwapens overvallen. Volgens goed ingelichte bronnen gaat het om meer dan 200.000 euro. De politie Amsterdam-Amstelland wilde vanochtend alleen kwijt dat het om euro's gaat maar wilde de omvang niet bevestigen.

Dat nu op grote schaal euro's zijn buitgemaakt ligt extra gevoelig. De overvallers hebben nu ruim de tijd om de Europese eenheidsmunt te vervalsen, terwijl het publiek vanaf 1 januari nauwelijks gewend is aan het nieuwe geld. Ook de registratie van de nummers van de gestolen biljetten zal in de eerste weken na de invoering van de euro op weinig aandacht mogen rekenen.

Het Ministerie van Financiën ziet echter geen reden tot paniek. ,,Of er nu guldens of euro's gestolen worden, dat maakt geen verschil'', vertelt een woordvoerder van het ministerie. ,,De euro heeft goede anti-vervalsingskenmerken, dus daar hoeven we ons geen zorgen om te maken''.

Nederland is niet het eerste land waar euro's buit zijn gemaakt. In het Duitse Giessen en in de Italiaanse stad Bari werden onlangs ook roofovervallen gemeldt waarbij de nieuwe Europese munt werd gestolen. Bij de overval zijn geen gewonden gevallen. Op het moment van de overval was het gebouw nog voor publiek gesloten. De drie medewerkers hadden zich in een ruimte verborgen en een deur gebarricadeerd.