Eindhoven wil themapark Asklepion

Eindhoven wil Asklepion, het themapark over het menselijk lichaam dat Rotterdam begin dit jaar terzijde schoof, alsnog realiseren.

Het themapark moet geïntegreerd worden in een nieuw werk- en recreatiegebied in Meerhoven bij Eindhoven, dat in 2004 gestalte krijgt. Ook de dertig meter hoge Nana, een sculptuur van de Franse beeldhouwster Niki de Saint Phalle (1930) wordt naar alle waarschijnlijkheid in het project opgenomen. Dat zegt Flip Hendriks, adviseur van de Stichting Asklepion die destijds werd opgericht door de gemeente Rotterdam en gefinancierd wordt door sponsors. De stichting moet daartoe nog onderhandelen met de beeldhouwster, die de Nana als `een sterke, zwangere havenvrouw' destijds specifiek voor de Rotterdamse locatie aan de Leuvehaven ontwierp. ,,Wij zouden uiteraard heel blij zijn als Asklepion als attractie naar Eindhoven komt'', aldus een woordvoerster van de gemeente, ,,maar het ligt als particulier project grotendeels in handen van een projectontwikkelaar.''

Het nieuwe gebouwencomplex Trade Forum in Meerhoven beslaat zo'n honderdduizend vierkante meter met kantoren, winkels en `leisure-functies'. Projectontwikkelaar en belegger TCN uit Nieuwegein, al twee jaar doende met Trade Forum, onderhandelt over Asklepion met de gemeente Eindhoven èn de Rotterdamse stichting. ,,Pas over een maand kunnen we meer informatie verstrekken'', volgens een woordvoerder van TCN.

Stichtingsadviseur Hendriks rekent erop dat de gemeente Eindhoven vòòr het eind van het jaar een besluit genomen heeft over de financiering van de circa zes miljoen kostende `landmark' Nana en van de bureaukosten van de stichting, die vanaf het moment van besluitvorming tot de opleveringsdatum in 2004 het project met meer mankracht dan nu zal moeten begeleiden.

Het aantal van 130 exhibits – kijk-, meet-, trek-, ruik-, duw- en voelapparaten over lichaamsfuncties – die opgenomen waren in het oorspronkelijke Asklepion-`masterplan' – wordt gereduceerd tot honderd. ,,Maar verder wijkt het nauwelijks af van de Rotterdamse versie'', aldus Hendriks. ,,Het wordt geen medisch centrum, we willen nog steeds op een onderhoudende wijze de vitale lichaamsuncties inzichtelijk maken.'' Of dat ook in die afzonderlijke, spectaculair ogende `theatres' gebeurt, hangt volgens Hendriks af van de komst van de Nana, wier enorme, lijfelijke constructie als onderkomen zou dienst doen. Trade Forum, zo vertelt Hendriks, biedt verder onderdak aan onder andere een hotel. ,,Door bouwsynergie, het in een vroeg stadium conceptueel inkaderen van Asklepion, moeten de kosten beperkt worden'', aldus Hendriks. Veel hangt af van sponsors als Unilever, Stichting Zorgorganisaties Nederland en Organon die in 1998 contractueel met het Rotterdamse Asklepion in zee gingen: ,,En die zijn nog niet tot terugvordering overgegaan'', aldus Hendriks.