Drugsdode disco werkte bij politie

Een 28-jarige vrouw die afgelopen zaterdag overleed na een bezoek aan discotheek Fundustry in Zaandam, was medewerkster van de Utrechtse politie. Zij bezocht er met drie collega's een zogenoemde fetisjparty, aldus een woordvoerder van de politie Zaanstreek-Waterland. Een van de anderen, een agente, raakte na afloop van het feest in coma en moest worden overgebracht naar een ziekenhuis in Amsterdam, waar zij zondag weer bij kennis kwam.

Na fouillering bleek dat beide vrouwen xtc-pillen bij zich hadden. De politie gaat er vanuit dat de overleden vrouw alleen xtc heeft gebruikt, sectie op het lichaam moet nog uitwijzen of het om `vervuilde' xtc gaat. Volgens de politiewoordvoerder is een fetisjparty een feest waarbij mensen (zo min mogelijk) kleding dragen van leer of rubber ,,en zo lang mogelijk doorgaan. Daar moet je blijkbaar iets bij gebruiken, om de batterij op te laden.''

Ook een 46-jarige man werd na afloop van de party overgebracht naar een ziekenhuis. Hij had de partydrug ghb (gammahydroxyboterzuur) gebruikt, een verdovingsmiddel dat uit de geneeskunde komt. Het gevaarlijke van ghb is dat het een vloeistof is en daardoor moeilijk te doseren. Volgens een woordvoerder van het Trimbos-instituut is het middel dodelijk in combinatie met alcohol of andere kalmerende middelen.

Begin oktober overleed al een zestienjarige jongen door drugsgebruik in discotheek Fundustry. De politie Zaanstreek-Waterland heeft een rechercheteam geformeerd om de drugshandel en het drugsgebruik in de discotheek in kaart te brengen. Door het toenemend aantal mensen dat de afgelopen tijd na een bezoek aan de discotheek is overgebracht naar het ziekenhuis overweegt burgemeester Vreeman van Zaanstad de danceparty's binnen de gemeentegrenzen te verbieden. Vandaag spreekt hij met de eigenaar van Fundustry, om samen naar een oplossing te zoeken. De politie Hollands-Midden begint deze week een preventieve campagne tegen het gebruik van ghb.