Critici laken regie Engelse `Kniertje'

De Engelse versie van Op hoop van zegen van Herman Heijermans, die donderdagavond in Londen in première ging, heeft overwegend negatieve kritieken gekregen. De meeste critici prijzen de actuele strekking van het stuk, met verwijzing naar de vele privatiseringen die de laatste decennia in Engeland zijn ingevoerd, maar vinden dat het juist weer ouderwets wordt gemaakt door de pittoreske regie van Bill Bryden en het folkloristische decor van Hayden Griffin.

In de recensies van de afgelopen dagen wordt het stuk vaak een ontdekking genoemd. Het is `een missing link in de theatergeschiedenis, althans voor Groot Brittannië' en Heijermans is `een arbeideristische equivalent van Ibsen', aldus Susanne Clapp in The Observer. Paul Taylor van The Independent vond de voorstelling `een hele zit', maar vermoedt dat dat niet te wijten is aan het origineel, maar aan de regie. Lyn Gardner van The Guardian stelt bewonderend vast, dat The Good Hope `een onstuimig kloppend hart' heeft: ,,En dat is al zeldzaam voor een stuk dat in deze tijd wordt geschreven, terwijl het buitengewoon is voor een stuk van meer dan een eeuw geleden.''

Maar volgens bijna alle critici wordt het stuk, dat van de Nederlandse kust naar het Engelse vissersdorp Whitby werd verplaatst, geen enkel recht gedaan. Zo schrijft Ian Johns in The Times over `een ouderwets stuk agitprop in het dorpshuis.' Ook over de acteerprestaties is weinig goeds te lezen. Frances de la Tour, die de rol van Kniertje (Kitty) speelt, wordt alleen in The Guardian geprezen als `een vrouw die heeft geleerd niet te huilen, maar wier tranen oceanen zouden kunnen vullen'. The Good Hope wordt nog tot en met 9 januari gespeeld in het National Theatre in Londen en maakt daarna een korte tournee door Engeland.