Congres kijkt mee

De Amerikaanse handelsgezant Robert Zoellick voelt in Doha de hete adem van het Congres in zijn nek. Kort voordat hij naar de ministeriële conferentie vertrok besloten volksvertegenwoordigers in Washington hem de felbegeerde fast track-bevoegdheid te onthouden. Dit betekent dat Zoellick eventuele onderhandelingsresultaten niet als één pakket door het Congres en Huis van Afgevaardigden kan slepen.

Als Amerikaanse volksvertegenwoordigers aanpassingen mogen doorvoeren in zwaarbevochten verdragsteksten heeft Zoellick een groot probleem. In Doha wordt alleen gesproken over de agenda voor een volgende ronde van onderhandelingen, maar de dreigende taal uit de VS liegt er niet om.

Congresleden hebben Zoellick op pad gestuurd met de boodschap dat hij hier geen concessies mag doen die gevolgen hebben voor Amerikaanse handelswetten en dat hij de belangen van de textielindustrie niet mag schaden. ,,Ik ben van mening dat onderhandelingen over onze wetten voor antidumping onbespreekbaar zijn'', aldus het Democratische congreslid Sander Levin. Zoellick kan hier in Doha besluiten de waarschuwingen naast zich neer te leggen, maar dan zal het extra moeilijk zijn straks de fast track-bevoegdheden te verwerven die cruciaal zijn om de resultaten van een eventuele nieuwe ronde over een paar jaar thuis door te drukken.

In een gesprek van een half uur met staatssecretaris Ybema heeft Zoellick gisteren gezegd dat hij zich zorgen maakt over de beperkte flexibiliteit die de EU aan de dag heeft gelegd in de eerste twee dagen van onderhandelen. Hij heeft gewaarschuwd voor het gevaar dat alle moeilijke issues tot het laatste moment worden uitgesteld. De Fransman Jacques Despont, in Doha namens de Europese vereniging van werkgevers, glimacht bij het horen van dit verhaal ,,Onderhandelingstactiek'', oordeelt hij.