Conflict ABN en STE over World Online

ABN Amro heeft een conflict met de Stichting Toezicht Effectenverkeer. De bank is het niet eens met de eindconclusies van de beurswaakhond over haar rol bij de dramatisch verlopen beursgang van internetaanbieder World Online in maart 2000.

De STE maakte vanmorgen bekend dat World Online als vennootschap zich niet schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten bij de beursgang, maar heeft zijn rapport over de beursgang nog niet klaar. Dat rapport had al in het voorjaar naar minister Zalm van Financiën moeten zijn verstuurd.

Officieel heet het dat de STE en ABN nog met elkaar in gesprek zijn over de rapportage. ,,Wij praten nog, maar verder gaan we nooit inhoudelijk in op dit soort zaken'', zegt een woordvoerder van de bank. De STE bevestigt dat het rapport al in het voorjaar afgerond had moeten worden, maar kan niet inhoudelijk ingaan op de redenen voor het uitstel. Ingewijden melden echter dat de bank de rapportage traineert.

ABN Amro begeleidde, samen met zakenbank Goldman Sachs, vorig jaar de beursgang van World Online waarbij 2,9 miljard euro werd opgehaald.

Oprichtster Nina Brink van World Online bleek al maanden voor de emissie een deel van haar aandelenpakket tegen een fractie van de introductiekoers te hebben verkocht aan de Amerikaanse investeerder Baystar. Deze transactie stond onduidelijk in het prospectus. Gedupeerde beleggers waren woedend toen zij daar later achter kwamen en nemen dat ABN Amro kwalijk.

De koers van het aandeel zakte na de beursgang in, waarna de de kritiek op de banken en World Online aanwelde. Diverse groepen gedupeerde beleggers begonnen juridische procedures. Het Openbaar Ministerie liet in augustus weten dat Nina Brink niet verdacht wordt van strafbare feiten. ,,Maar naar de vennootschap loopt nog steeds onderzoek'', aldus een woordvoerder van justitie.

De STE is op basis van Wet Toezicht Effectenverkeer tot de conclusie gekomen dat de vennootschap World Online geen regels heeft overtreden. Dat betekent vooralsnog niet dat bestuurders van het bedrijf ook vrij uitgaan. De beurswaakhond wilde vanmorgen echter niet aangeven of de voormalige directie en de commissarissen van het internetbedrijf vorig jaar de wet hebben overtreden.

Intussen lopen tegen Brink en World Online nog verschillende civielrechtelijke zaken, onder meer aangespannen door de Vereniging van Effectenbezitters en de advocaten Spong en Hammerstein. Zo'n vijftienduizend gedupeerde beleggers proberen hun gelijk te halen bij de rechter.