`Bom in disco was van Libië'

Een Duitse rechtbank heeft vanochtend vier mensen gevangenisstraffen van twaalf tot veertien jaar opgelegd voor hun aandeel in de bomaanslag op de Berlijnse discotheek La Belle vijftien jaar geleden. De rechtbank acht Libië in hoge mate verantwoordelijk voor de aanslag, waarbij drie doden en tweehonderd gewonden vielen.

De statenloze Palestijn, Yasser Chriadi, kreeg veertien jaar cel. De Libiër Musbah Abulgasem Eter twaalf jaar, evenals Ali Chanaa, een Palestijn met Duitse nationaliteit. Zijn Duitse echtgenote, Verena Chanaa, kreeg eveneens veertien jaar. Zij had had een tas met explosieven aan de rand van de overvolle dansvloer gezet. Een vijfde verdachte, Andrea Häusler, de zus van Verena, werd vrijgesproken.

De aanslag vond plaats op 5 april 1986 in de discotheek die destijds populair was onder Amerikaanse soldaten. De VS hielden Libië van meet af aan verantwoordelijk voor de aanslag en voerde daarom bombardementen uit op Tripoli en Benghasi. De aanslag werd gezien als vergelding voor Amerikaanse aanslagen op twee Libische schepen. De openbaar aanklager had Libië van staatsterrorisme beschuldigd. De rechtbank achtte bewezen dat de Libische geheime dienst achter de aanslag zat.