Beurskoersen herstellen van schrik na vliegramp

De internationale financiële markten hebben zich in de loop van gisteravond en vanmorgen snel hersteld van de aanvankelijke schok na het neerstorten van het American Airlines-toestel gistermiddag in New York.

In de eerste reactie tegen half vier Nederlandse tijd daalden de aandelenkoersen, met name die van vliegtuigmaatschappijen, reisorganisaties en verzekeraars flink. Vliegtuigmaatschappij KLM dook omlaag van 10,82 euro naar 9,80 euro, maar wist aan het einde van de handel te sluiten op 10,23 euro. Vanmorgen volgde verder herstel, tot 10,55 euro. Reden is het herstel op Wall Street, waar de Nasdaq-index de handelssessie van gisteren afsloot met ruim 0,6 procent winst. Beleggers deelden de suggestie dat de vliegramp het gevolg moet zijn geweest van een ongeluk, en niet van een aanslag. Het Dow Jones-gemiddelde sloot bijna 54 punten (0,6 procent) lager, maar had eerder bijna 200 punten lager gestaan. American Airlines zelf leed overigens wel fors koersverlies, met ruim 9 procent. De AEX-index eindigde gisteren 2,6 procent lager, maar had vanmorgen weer 2,6 procent herwonnen.

Ook de gebruikelijke reflexen op andere markten deden zich voor. Goud veerde even op, maar was vanmorgen terug op iets boven 277 dollar per troy ounce (31,1 gram). Op de valutamarkt vluchtten beleggers uit dollars, waardoor de koers van de euro met een cent omhoog schoot tot ruim 0,90 dollar per euro. Vanmorgen was dit effect weggeëbd. De euro verloor zelfs meer terrein dan hij gisteren had gewonnen, en stond rond het middaguur onder 0,89 dollar. Op de obligatiemarkten bleef het rustig.