Bekroonde websites

Twee weken geleden zijn de Online Journalism Awards uitgereikt. De onderscheidingen, die dit jaar voor de tweede keer werden toegekend, zijn bedoeld voor de beste Engelstalige digitale media.

De belangstelling voor de prijzen was groot. De Online News Association en de Columbia Graduate School of Journalism, die de prijs hebben ingesteld, ontvingen 1.290 inzendingen. Een panel van 110 journalisten maakte een eerste schifting, waaruit de jury de winnaars selecteerde.

De winnaars in de algemene categorieën zijn enigszins voorspelbaar. Het online magazine Slate kreeg een award in de categorie `General excellence in online journalism' voor onafhankelijke webuitgaven. Het tijdschrift wordt uitgegeven door Microsoft, maar heeft een onafhankelijke redactie. ,,Het is levendig, intelligent, het zet je aan het denken'', zei de jury. BBC News Online kreeg dezelfde prijs, maar dan voor websites die bij een bestaand medium horen. De BBC kreeg ook een award in de categorie `Breaking news' voor het verhaal over de neergestorte Concorde in juli 2000.

In categorieën als service-journalistiek en creatief gebruik van het medium heeft de jury geprobeerd de bekende namen te vermijden. ,,Ziekelijk fascinerend en erg nuttig'', vond de jury `Accident Watch', een sectie over ongelukken in Amerikaanse pretparken van de website Theme Park Insider. Er is in de Verenigde Staten geen instantie die zich bezighoudt met de veiligheid van achtbanen en andere pretparkattracties. Als een typische internetproductie houdt Accident Watch met behulp van bezoekers van Theme Park Insider bij hoeveel ongelukken er gebeuren en wat de oorzaken zijn.

De beste onafhankelijke feature was volgens de jury `20 Years – AIDS & Photography' van het webmagazine Digital Journalist. Dit verslag van 20 jaar aids in foto's kan volgens de jury alleen online bestaan. Bekende fotografen als James Nachtwey en Nan Goldin stonden hun foto's gratis af.

360Degrees.org: The U.S. Criminal Justice System won een award voor het meest creatieve gebruik van internet. De interactieve site ,,humaniseert de gevangeniservaring'', aldus de jury. 360Degrees bevat verhalen van criminelen, slachtoffers, nabestaanden en juristen.

(www.onlinejournalismawards.org)

    • Marie-José Klaver