Basketbalploeg mist routiniers bij kwalificatieduels

Bondscoach Maarten van Gent van de Nederlandse basketbalploeg kan voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden geen beroep doen op vrijwel alle ervaren internationals. Sommige spelers zijn geblesseerd, anderen hebben geen zin of tijd.

Nederland speelt komend weekeinde nog een oefentoernooi in Amsterdam, waarna de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap van 2003 beginnen. De formatie van Van Gent zit in een zware groep. Turkije (tweede op het laatste EK), Litouwen (halve finale Spelen van Sydney), Oekraïne, Zwitserland en Bulgarije zijn de tegenstanders. De eerste twee van de poule gaan door, de nummer drie heeft ook nog een kansje op plaatsing.

Van Gent probeerde voor de komende wedstrijden Rik Smits, de voormalige NBA-speler die Nederland bijna naar het EK 2001 leidde, te interesseren voor een plaats in zin selectie, maar zonder resultaat. Verder ontbreken ook ervaren spelers als Francesco Elson (Valencia), Geert Hammink (Saloniki), Francesco de Miranda (Antibes), Mike Nahar (Daphni), Terrence Herbert (Astronauts), Marcel Huijbens (Den Bosch) en Hanno Schoenmakers (Gravelines).

De redenen zijn divers. Sommige spelers hebben niet eens de moeite genomen zich officieel af te melden. Veel coaches zouden dat niet pikken. Niet Van Gent. Hij zegt zich wel wat te kunnen voorstellen bij de geringe belangstelling voor de Nederlandse ploeg. ,,De keuze tussen zwaar betaald spelen in Griekenland of Spanje, of voor de aardigheid in Nederland is niet moeilijk. Als hier een ton voor ze klaar ligt, komen ze zo.''

De bondscoach liet zich ook niet van de wijs brengen door een vergeefse missie naar Valencia om de komst van de talentvolle Elson te verzekeren. ,,Ik regelde dat ze hem zouden vrijgeven. Maar plots wilde Elson rust. Hij wist het nog niet en zou me bellen. Ik heb niets gehoord, dus is hij weer van de selectielijst af gehaald. Of ik me in de zeik genomen voel? Nee. Ik zou hem zo weer selecteren.''

Van Gent zegt de topspelers eigenlijk alleen `voor de vorm' uit te nodigen. ,,Ik selecteer dit soort jongens alleen voor de pers, anders vraagt die waarom ik ze niet heb opgeroepen. Trouwens, ze waren er vorig jaar in de eerste serie wedstrijden wél bij en toen won Nederland slechts één keer.''

De trainer kijkt liever naar de mensen die hij wel heeft. De coach zegt veel vertrouwen te hebben in de overgebleven basketballers. Dat zijn vooral jonge spelers die uitkomen in de nationale competitie. Zij willen graag voor Nederland uitkomen.