ABN Amro: tussen servet en tafellaken

De aspiraties van het bestuur en de werkelijkheid zijn bij ABN Amro eindelijk frontaal in botsing gekomen. De bank heeft een maand geleden zijn laatste optimistische groeidoelstellingen vaarwel gezegd en gewaarschuwd dat de winst dit jaar 15 procent lager zou uitvallen dan eerder voorspeld. Dat was geen moment te vroeg.

De resultaten over het derde kwartaal komen in feite aardig overeen met de gereduceerde verwachtingen. Toch is het nog steeds geen fraai beeld. Door de slechte marktomstandigheden is de omzet van de zakenbank- en vermogensbeheerdivisie ineengeschrompeld. Meer dan 9/10e van de winst in het kwartaal werd verwezenlijkt door de divisie voor particulieren en kleine bedrijven. En meer dan de helft daarvan kwam van filialen in de VS. Dat duidt op kwetsbaarheid voor de Noordamerikaanse inzinking.

ABN Amro probeert nu nog verder te bezuinigen. Daar zijn genoeg mogelijkheden voor. In het derde kwartaal namen de kosten 73 procent van de inkomsten voor hun rekening. De operationele kosten stijgen nog steeds sneller dan de omzet, ieder jaar weer. Gezien de stille groei van de voorzieningen voor slechte leningen — in het derde kwartaal op jaarbasis met 22 procent gestegen — is het snijden in de kosten een topprioriteit. Anders staat de bank een ernstige winstdaling te wachten.

Het besluit van ABN Amro om de groeistrategie een halt toe te roepen was verstandig. Maar het concern heeft er wel hoofdpijn aan overgehouden. Zijn grote afhankelijkheid van de Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse markt betekent dat het geen grote binnenlandse markt heeft om op terug te vallen, terwijl de zakenbankactiviteiten te kleinschalig zijn om voldoende te kunnen profiteren van een herstel op de kapitaalmarkten.

Beleggers kunnen er ook niet op gokken dat ABN Amro kans maakt overgenomen te worden, omdat het concern zich afdoende beschermd heeft tegen indringers. Het is dus niet verwonderlijk dat het aandeel verhandeld wordt tegen een korting ten opzichte van zijn Europese branchegenoten. Vemoedelijk zal daar binnen afzienbare tijd geen verandering in komen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Jonathan Ford