Van plein naar campus

Ze zijn vorig jaar in Baltimore geweest. Wat de leraren van het Christelijk College Henegouwen in Rotterdam daar hebben gezien, was hoe het vooral niet moet. Sommige scholen in deze Amerikaanse stad hebben zich jarenlang weinig gelegen laten liggen aan hun verpauperde omgeving waardoor ze uiteindelijk draconische maatregelen moesten nemen tegen drugsoverlast en geweld. Er kwamen tralies voor de ramen en twintig politiemannen per school. Detectiepoortjes en fouilleren moesten de veiligheid op school bevorderen. En de leraren kregen een alarmknop onder hun bureau.

Niet dat het Henegouwen College in het centrum van Rotterdam geen last heeft van typische stadsproblemen. Integendeel.

Jarenlang verschansten junks zich in de portieken en bij de ingangen naar de fietsenkelder. Ook had de school last van dealers die de tieners ertoe probeerden over te halen om dope te kopen. En bij het sporten op het Henegouwenplein voor de school lagen er geregeld zwervers te slapen aan de rand van het veld. Om nog maar te zwijgen van de tijd dat het struweel om de velden soms zelfs dienst deed als afwerkplek voor heren. Een beheerder vertelt dat hij af en toe 'smorgens de schandknapen moest wekken die op de stenen tafeltennistafel lagen te slapen. Sinds een paar jaar staan er stevige hekken om de sportvelden.

Maar het is geen oplossing om van de school een vesting te maken, zegt rector Jan Kweekel. Beter is het om in een vroeg stadium maatregelen te nemen en uit te stralen dat fout gedrag niet wordt getolereerd.

Dus wat het Henegouwen College doet is niet meer iedereen aannemen, omdat iedereen nu eenmaal een tweede kans verdient, ook ontspoorde jongeren. Af en toe is het nodig iemand te weigeren of te schorsen. De school heeft wel leerlingen gehad die zich in de pauze in de stad misdroegen.

Rector Kweekel haalde een half jaar geleden de kranten, toen hij verklaarde dat hij opgepakte of veroordeelde scholieren niet altijd op school wil terugnemen.

Het gaat nu weer beter met het Henegouwen. Er hangen camera's in de school en er zijn drie consulenten die het contact tussen allochtone cultuur en school onderhouden. Scholieren weten waar ze aan toe zijn. Als iemand uit stelen is gegaan, heeft hij een probleem. Wie een mobiele telefoon aan heeft staan, mag hem een week inleveren. Wie dat een tweede keer doet, is het mobieltje twee weken kwijt. En sinds een paar weken is het plein voor de school aan de openbaarheid onttrokken. Een stuk plein is aan de school toegevoegd, met instemming van buurtbewoners en deelgemeente. Uniek in de onderwijsgeschiedenis. De parkeerplaatsen zijn verplaatst en het fietspad is niet meer te gebruiken. De junks en de dealers zijn verdwenen. Het terrein is een soort campus aan het worden. Het plein wordt opgeknapt. Een enkele buurtbewoner vecht de afsluiting aan, omdat hij niet wenst om te fietsen. Maar de meeste omwonenden zijn blij dat de grootste overlast voorbij is.

    • Arjen Schreuder