Te koop

Natte doekjes

Scrubex, van Aspect. Natte schoonmaakdoeken voor de laserprinter, kopieermachine en fax. Te koop bij Arteur Office Products voor 5,50 gulden (excl. btw). Meer informatie, telefoon: (075) 642 02 56 of e-mail arteur@wxs.nl.

Last van plakkende labelresten en vastlopers in de printer? Met Scrubex-doekjes is de printer compleet te reinigen, net als kopieerapparaten en thermische en laserfaxapparaten. In tegenstelling tot gelijksoortige droge schoonmaakdoekjes halen de vochtige doekjes inktresten en papierresten weg en komen ze dankzij stoppels en vouwen op de meest onbereikbare plekjes in het apparaat.

Het product is vooral bedoeld voor consumenten en kleine kantoren die veel met laserprinters en kopieermachines werken en voor wie een monteur te duur is.

Alles-in-één toestel

De Web Touch Plus van Alcatel, een telefoon met internet en e-mailmogelijkheden. Verkijgbaar bij Primafoon, Primafoon Direct en Primafoon Online voor 1.297,99 gulden. Informatie: tel. (0800) 15 15.

Even snel je e-mail checken tussen de borrel en het koken door. Met een druk op de knop open je het internet op het vaste toestel `Web Touch Plus', zonder opstarttijd, installaties en allerlei pop-upschermen. Je schuift het toetsenbord er onderuit en je bent klaar voor je e-mail. Verder heeft de Web Touch Plus een e-mail-

adressenbestand, een voicemail en natuurlijk een gewone telefoon. Aangezien het geen pc is, zijn er wel wat beperkingen. Zo kunnen bijvoorbeeld geen Office-documenten worden verstuurd per e-mail, maar slechts html- en txt-bestanden.

,,Ideaal voor ouderen die willen leren internetten, maar daarvoor geen grote pc willen aanschaffen'', zegt G. Kosters van KPN. ,,Bij de snelle yup past het goed in zijn designkamer.'' De dertigjarige internetgebruiker J. van Oostenbrugge: ,,Ik heb liever een goed lopende virusvrije pc, waarop mijn e-mail tenminste koppelingen heeft met Office-documenten. Verder heb ik al e-mail op mijn pc thuis, op mijn werk en via mijn wap-telefoon, dat is wel genoeg.'' Een internetlerende oudere uit Harderwijk: ,,Het lijkt mij leuker als je dit apparaat mobiel zou kunnen gebruiken.''

Gratis tikker

Woutel, een nieuw systeem ter vervanging van ouderwetse telefoonkostentellers. Werkzaam op een eenvoudige pc met een modem. Gratis te downloaden vanaf de site van Wouter Bergmann Tiest:

www.phys.uu.nl/~ bergmann.

Per 1 januari werken de KPN telefoontikkers niet meer. Vervelend voor telefoondelers die hun rekening moeten opsplitsen. ,,De dienst vervalt inderdaad, de techniek is simpelweg verouderd. Daar is geen vervanger voor'', zegt een woordvoerder van KPN. Onaardig om telefoondelers zo te laten rommelen? ,,Ze kunnen via KPN online informatie opvragen over gesprekskosten aan de hand van de gespreksduur. Maar dat is een hele administratie. Mijn ervaring is dat veel studenten inmiddels zijn overgestapt op mobiele telefonie.''

Wouter Bermann Tiest en zijn etagegenoten in een Utrechtse studentenflat maken nog gebruik van een vaste telefoon. Hij ontwikkelde daarom Woutel; een vervangend registratiesysteem, en verrassend eenvoudig. Zet een (oude) computer met modem naast de telefoon, een 386'er is goed, en installeer Wouters programmaatje. Toets nu het nummer in op de computer, niet op de telefoon, en zet je naam erbij. Het programma registreert datum, tijd en gespreksduur. Met de gedownloade telefoonrekening van kpn.com ernaast zijn de de kosten makkelijk per persoon te verdelen. ,,Mijn flatgenoten waren vrij enthousiast over de tikkenvervanger'', aldus Bergmann. ,,Iedereen kan het gratis downloaden op mijn website.''

tekoop@nrc.nl

    • Renske Schriemer