Strijd Macedonië bedreigt akkoord met Albanezen

In het noorden van Macedonië is het geweld tussen Albanezen en Macedonische ordetroepen weer opgelaaid. Het vredesproces lijkt in duigen te liggen. De Albanezen hebben 25 Macedonische burgers gegijzeld.

De Macedonische minister van Binnenlandse Zaken, Ljube Boškovski, een uitgesproken nationalistische hardliner, stuurde gisteren een elite-eenheid van de politie naar een dorp bij Tetovo, in gebied waar de Albanezen de meerderheid vormen. De agenten hadden de opdracht de wacht te houden bij een vermeend massagraf met de lichamen van twaalf Macedonische burgers. De twaalf zouden eerder dit jaar zijn vermoord door leden van het UÇK, het Albanese rebellenleger.

Bij hun actie stuitte de politie-eenheid gisteren op drie jeeps met – volgens de Macedoniërs – zwaarbewapende Albanezen, onder wie drie voormalige UÇK-commandanten. Deze Albanezen werden door de politiemannen gearresteerd – dit ondanks een amnestie voor ex-UÇK-leden, die eerder als onderdeel van het Ohrid-akkoord is afgekondigd door de regering. Enkele uren later werden drie patrouillerende Macedonische politiemannen doodgeschoten, volgens de Macedoniërs door Albanese `terroristen'. Nog later werden in hetzelfde gebied dertien Macedonische burgers in gijzeling genomen door gewapende Albanezen. Zij werden later vrijgelaten, maar vandaag werden nog eens 25 Macedoniërs gegijzeld. Voor hun vrijlating eisen de Albanezen de vrijlating van hun zeven aangehouden volksgenoten.

Juist vandaag had het Macedonische parlement zich moeten uitspreken over een aantal grondwetswijzigingen, die voortvloeien uit het akkoord van Ohrid. Dit onder internationale druk tot stand gekomen akkoord moet de rechtspositie van de Albanese minderheid verbeteren, in ruil voor de ontwapening en de opheffing van het UÇK. Het parlement had de amendementen parallel aan de UÇK-ontwapening – al in september – moeten goedkeuren, maar heeft dat door tijdrekken van de Macedonische nationalisten nog steeds niet gedaan.