Stayer Romme weer superieur in Berlijn

Bij de eerste internationale schermutselingen van het olympisch schaatsseizoen constateerde Gianni Romme gisteren tot zijn grote tevredenheid dat hij weer de scepter zwaait op de vijf kilometer. Ondanks een niet geheel perfecte race (6.28,92 minuten) hield hij tijdens de World-Cupwedstrijden in Berlijn de voornamelijk Nederlandse concurrentie ruimschoots op afstand. Bob de Jong moest 3,7 seconden prijsgeven op de stayer uit Uithoorn, Rintje Ritsma deed nog bijna een halve seconde langer over de 5.000 meter.

De geschiedenis herhaalde zich voor Romme. Ook vorig seizoen was hij in Berlijn de beste, toen zelfs met een voorsprong van tien seconden. In december werd hij echter weer eens ziek en raakte hij in een dip waar hij niet meer uitkwam. Dat probeert Romme nu met de Winterspelen in het vooruitzicht te voorkomen. Een medisch onderzoek naar zijn traditionele inzinking leverde weinig op. Hij vermoedt dat stress zijn weerstand destijds verzwakte.

Daarom bouwt hij dit seizoen wat zorgvuldiger op. ,,Ik wil minder jagen. Me niet elke training weer bewijzen. Want die stresshormonen vreten je langzaam op.'' De olympische kwalificatiewedstrijden van eind december vormen pas weer zijn eerste grote doel. Dan zal hij ook weer een tien kilometer rijden. Want Romme weet dat hij in dit opzicht geen competitie nodig heeft. Vorig jaar reed hij bij zijn eerste tien kilometer in Heerenveen meteen een wereldrecord.

Hij wil nog langer rondjes van dertig seconden kunnen rijden dan hij gisteren deed. Romme hoopt dat de krachtsverhoudingen van Berlijn maatgevend zijn voor de rest van het seizoen. Dan ligt voor hem opnieuw goud in het verschiet op de Winterspelen. Tot zijn genoegen constateerde Romme dat hij meer internationale concurrentie krijgt. Belangstellend volgde Romme gisterochtend de verrichtingen van rijders in de B-groep. Daar reden de Noren Eskil Ervik (eerste in 6.34,62) en Kjell Storelid (derde in 6.35,88) een goede tijd. De Japanner Toshihiko Itokawa werd tweede in 6.35,82.

Ze konden evenwel niet tippen aan de prestatie van Rintje Ritsma (6.33,08) in de A-groep. De veteraan bewees in Berlijn dat er ook dit seizoen rekening met hem moet worden gehouden. Op de 1.500 meter werd hij zaterdag vijfde, op minder dan tweetiende seconde van de winnaars Petter Andersen en Jakko Jan Leeuwangh (1.50,23). Ritsma wil zich tot de olympische kwalificatiewedstrijden, eind december in Heerenveen, blijven toeleggen op de 1.500 meter en vijf kilometer, daarna maakt hij een keuze voor de Spelen. Erben Wennemars werd overigens derde op de schaatsmijl nadat de aanvankelijke winnaar Kibalko werd teruggezet naar de vierde plek omdat hij niet met zijn schaats maar met zijn hand als eerste over de finish ging.

De Nederlandse vrouwen maakten in Berlijn duidelijk dat ze nog ver zijn verwijderd van de wereldtop. Zowel op de 1.500 als de 3.000 meter was Renate Groenewold de beste vertegenwoordigster. Dat was op een straatlengte achter de Duitse Anni Friesinger, die met een lichte carbonschaats op beide afstanden domineerde. Op de drie kilometer stelde Groenewold teleur met een zesde plaats (4.14,87). ,,Ik heb nu even op mijn donder gehad'', erkende ze. ,,De rest van het veld staat al op scherp. Dat moeten ze dan wel drie maanden zien vol te houden. Ik ben op de goede weg, maar elke slag kost me nog heel veel energie.''

Een dag later kwam de beste Nederlandse rijdster, die zich vorige week na een ziekte spaarde op de afstandskampioenschappen, niet verder dan een zevende plek op de schaatsmijl (1.59,58). Het baarde haar coach Gerard Kemkers niet al te veel zorgen. ,,Het verschil met de top is niet onoverbrugbaar. Het gaat om kleine details. Als Renate die weet te verbeteren, schaatst ze zo vier, vijf seconden sneller. De rijdsters die nu al hard gaan, komen zichzelf in de loop van het seizoen nog een keer tegen.''

Drievoudig Nederlands afstandskampioene Tonny de Jong ontdekte dat een nationale titel bij de vrouwen internationaal weinig waarde heeft. Op de 1.500 meter werd ze achtste, op de drie kilometer kwam ze niet verder dan een tiende positie. Het zelfvertrouwen was even weg, de techniek liet haar in de steek, luidde de reactie van De Jong. Relatief maakte de 19-jarige debutante Frédérique Ankoné meer indruk door haar tiende plaats op de 1.500 meter. Met 2.00,33 bleef ze Marianne Timmer 1,3 seconde voor, maar tussen haar en winnares Friesinger (1.57,86) gaapte een groot gat.

    • Erik Oudshoorn