Sporters ontdekken dopingmiddel ter vervanging van EPO

De sportwereld heeft een opvolger voor EPO gevonden. Het nieuwe middel heet NESP en is volgens wetenschappers drie keer zo effectief als het eiwithormoon EPO. In tegenstelling tot EPO staat NESP nog niet op de lijst van verboden middelen.

Het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) maakt op haar website al enige tijd melding van NESP. Het NeCeDo schrijft: `NESP is een middel dat alleen al door de naamgeving als opvolger van EPO kan worden betiteld: Novel Erythropeiesis-Stimulating Protein. Het is ontwikkeld voor patiënten met ernstige bloedarmoede en heeft als voordeel dat het ongeveer drie keer lang actief is dan EPO. Hierdoor zijn minder injecties nodig om hetzelfde effect (meer rode bloedcellen en een hogere zuurstoftransportcapaciteit) te bereiken. Voor kwaadwillende sporters betekent dit dat NESP ook langer detecteerbaar is. Op basis van de chemische structuur van NESP is te verwachten, dat de huidige EPO-test ook NESP-gebruik kan aantonen. NESP lijkt dan ook niet interessant voor de kwaadwillende sporter.'

De Italiaanse tv-zender Canale 5 deed onderzoek naar het gebruik van NESP en is van mening dat wielrenners, en waarschijnlijk andere duursporters, al enige tijd experimenteren met het nieuwe eiwithormoon. Het Amerikaanse bedrijf Amgen kreeg afgelopen zomer van de Food and Drug Administration FDA officieel toestemming voor de grootschalige productie van NESP in de vestiging in Colorado. De FDA heeft NESP (merknaam Aranesp) nog niet goedgekeurd als medicijn tegen bloedarmoede bij nierpatiënten. Bij ondeskundig gebruik kan het levensgevaarlijk zijn.

De Italiaanse sportarts Pierluigi Fiorella waarschuwde al tijdens de afgelopen Ronde van Italië voor het nieuwe preparaat. Producent Amgen is nog zeer terughoudend en spreekt van significante risico's en onzekerheden.