Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over het tamelijk onzichtbare maatschappelijke debat over genetisch gemodificeerd voedsel dat door de commissie-Terlouw wordt gehouden. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Onder meer reportages over de aanhang van extreem rechts in Wenen en de mogelijk aanval van de Afghaanse Noordelijke Alliantie op de hoofdstad Kabul. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

De koude oorlog. Archiefmateriaal laat de geschiedenis van de Koude Oorlog zien met vanmiddag de historie van Vietnam met onder andere de bezetting door de Vietcong van de Amerikaanse ambassade in Saigon. Vietnam: 1954-1968. Ned.1, 17.08-18.03u.

Waskracht! Hoe is het mogelijk dat iemand te bang is om te vliegen als het vliegticket 1000 gulden kost, maar wel aan boord stapt als daar 500 gulden vanaf gaat. Filosoof Henk Oosterling geeft een verklaring. Verder blijkt er in Engeland nog een manier te bestaan om het publiek in het vliegtuig te krijgen: een komiek aan boord. Ned.3, 20.05-20.35u.

Renaissance secrets. Serie over de Renaissance met aandacht voor Rodrigo Lopez, lijfarts van Elizabeth I, die in 1594 werd veroordeeld omdat hij geprobeerd zou hebben de koningin te vergiftigen. De meeste historici menen dat hij erin werd geluisd door de graaf van Sussex, die een wit voetje probeerde te halen bij de koningin. BBC2, 20.30-21.00u.

4 X 4. De winter en de overstromingen zijn in aantocht en in Engeland wordt gekeken naar de lessen die men daarvan vorig jaar heeft geleerd. Afl.: Britain under water. BBC1, 20.30-21.00u.

DNW - Rooksignalen uit de nieuwe wereld. Over de opkomst van callcenters in India. Steeds meer kantoorwerk uit Amerika en Europa wordt verplaatst naar India waar de lonen laag zijn, velen Engels spreken en het werktempo hoog ligt. Ned.3, 20.35-21.30u.

Spots. Portret van een groep scholieren die samen op een internaat van het klein seminarie zitten. Canvas, 20.55-21.35u.

Verbonden. Eerste deel van een serie van Frans Bromet over hoogte- en dieptepunten in relaties. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.30-22.00u.

Pedofilie: een stap te ver. Engelse documentaire waarin de Amerikaanse seksuoloog Alfred Kinsey vertelt over zijn studie Seksueel gedrag van mannen uit 1948. Het boek deed veel stof opwaaien omdat het taboedoorbrekende theorieën bevatte over pedofilie. RTL5, 22.00-23.00u.

Out There - Dangerous Creatures. Volgens bioloog Luke Dollar is de `koning van de jungle' in Madagascar, de mysterieuze fossa, ,,een van de wildste vleeseters ter wereld''. Dollar tracht in zijn veldonderzoek dit complexe dier te begrijpen en vecht voor het behoud van het bos dat zijn thuis vormt. National Geographic Channel, 22.00-22.30u.

Dokument: Onderhuids. Tweede deel van een serie over het leven van chronisch zieken en hun verwachtingen. In deze aflevering het gebrek aan politieke aandacht voor deze bevolkingsgroep. Ned.1, 22.58-23.45u.

Myth and Logic of Shaolin Kung Fu. Over de Chinese culturele erfenis van kung fu die al meer dan 2000 jaar wordt bestudeerd en doorgegeven van leraar op student. En van Shaolin kung fu dat zowel elementen van boeddhisme als van Qi Gong bevat. Deze vechtsport is gebaseerd op de kracht en de gracieuze beweging van dieren zoals de tijger, de aap en de arend. National Geographic Channel, 23.00-24.00u.

Living with cancer. Serie over patiënten met kanker belicht vanavond mondkanker. Niet alleen het spreken en het eten en drinken is moeilijk met deze ziekte, ook is het zwaar om te leven met de littekens die het achterlaat. BBC1, 23.35-0.15u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Te gast is presentator en cabaretier Jos Brink die momenteel in het theater staat met zijn musical over Wim Sonneveld. De Noorse groep Madrugada treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT & KUNST

Gueule d'amour. Portret van de Franse acteur Jean Gabin die in 95 films speelde en 25 jaar geleden overleed. Met fragmenten uit films en mensen die hem van nabij hebben meegemaakt. Zie ook Le président in de film-selectie. TV5, 18.15-19.55u.

De televisiejaren. Bekende Nederlanders halen aan de hand van televisiefragmenten uit 1980 onder andere herinneringen op aan de moord op John Lennon, The Late Late Lien Show, Bananasplit en de Tourzege van Joop Zoetemelk. Ned.1, 18.32-19.00u.

De rijdende rechter. Mr. Frank Visser doet als de rijdende rechter een uitspraak in de zaak van een avontuurlijke man die zijn cursusgeld voor een cursus paragliding terugeist. Ned.1, 22.28-22.58u.

SPORT

Studio sport, eredivisie op maandag. Gesprekken met de spitsen Youri Mulder van Schalke O4 en Pierre van Hooijdonk van Feyenoord. Verder beelden uit de Spaanse voetbalcompetitie en muziek van Margriet Eshuijs. Ned.2, 22.45-23.45u.

FILM

Daylight (Rob Cohen, 1996, VS). Ouderwets ambachtelijke rampenfilm waarin de geijkte explosies, overstromingen en vuurzeeën ten dienste staan van heldendom op menselijke schaal. Sylvester Stallone redt medeburgers uit ingestorte verkeerstunnel in New York. V8, 20.30-22.30u., met reclame.

Le président (Henri Verneuil, 1961, Frankrijk). Politiek drama leunt op routine van acteurs. Oud-premier Jean Gabin wijst op frauduleus verleden van kabinetsformateur Bernard Blier. TV5, 22.15-0.30u. en morgen, 14.15-16.00u., & 18.15-19.55u.

Half Moon Street (Bob Swaim, 1986, VS). Aangename, bij uitstek voor het televisiescherm geschikte thriller, naar de roman Dr. Slaughter van Paul Theroux, met Sigourney Weaver als een gewaardeerde maar onderbetaalde politicologe die als callgirl wat bijverdient. Ze heeft een affaire met een kopstuk uit de Britse diplomatie (Michael Caine) en zoekt niets achter het droomappartement dat een Oosterse klant haar schenkt. ZDF, 22.15-23.40u., nagesynchroniseerd.

. Planet Alex (Uli M. Schüppel, 2000, Duitsland). Het Rotterdamse filmfestival presenteerde eerder dit jaar de wereldpremière van dit bijzondere, met een mini-DV-camera gedraaide mozaïek van een handvol karakters op, rond en onder de Berlijnse Alexanderplatz. Een apocalyptisch tijdsbeeld in een mengelmoes van vele filmstijlen. ZDF, 23.55-1.35u.

The Wilby Conspiracy (Ralph Nelson, 1975, Engeland). Sidney Poitier als voortvluchtige politieke activist in Zuid-Afrika, met handboeien vastgeklonken aan de blanke Brit Michael Caine, in geijkte achtervolgingsthriller. Bijrol van Rutger Hauer. ARD, 0.50-2.30u., nagesynchroniseerd.

Blood on the Moon (Robert Wise, 1948, VS). Prozaïsche western. Robert Mitchum helpt oude vriend Robert Preston een handje, totdat deze een schurk blijkt te zijn. Morgen, BBC2, 14.15-15.40u., zw.

RADIO

De wandelende tak. Optreden van het Nederlandse ensemble Zumbayllu dat al sinds 1989 muziek uit Peru en Bolivia speelt. Samen met de Boliviaanse fluitist Grover Vidaurre brengen zij een uitgebreid repertoire uit de Andes. Radio 4, 19.00-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijver Felix Kaplan in Amsterdam een reportage over de prostituee als zelfstandig ondernemer. In het tweede uur het elfde deel van een muzikaal reisverslag door de staat Mississippi. Tegen middernacht vertaalt Jan Rot Du van Peter Maffay. 747AM, 22.02-24.00u.

Kloosters en kathedralen. Opnamen van het Musica Sacra Maastricht 2001 in de O.L.V. Basiliek van de Klaagzangen van Job (Gregoriaans) door de Schola Maastricht. Radio 4, 23.00-24.00u.

De week van de jaren zeventig. Deze week in alle programma's de grootste hits uit de jaren zeventig met vanavond een live-concert van Olivia Newton-John. Radio 2, 23.00-24.00u.

De bruiden van Imilchil. Reportage over de bruidsmarkt in het Marokkaanse dorp Imilchil in de Midden-Atlas die ieder jaar in september wordt gehouden. In Nederland is opschudding ontstaan over de wens van de Marokkaanse ambassadeur in Nederland die namens zijn regering heeft gevraagd het familie- en personenrecht zoals dat is vastgelegd in het islamitisch wetboek, op Marokkanen in Nederland van toepassing te verklaren. Dat zou betekenen dat de huwbare leeftijd voor meisjes van 18 naar 15 jaar daalt. Hetgeen op groot verzet van meisjes en vrouwen in Nederland en Marokko stuit. Radio 1, 0.04-0.45u.

MadiwodoVPRO. Gesprek over de ethiek van verantwoord ondernemen met Huib Klamer van VNO-NCW en Ronald Jeurissen van de Universiteit Nijenrode. Jeurissen schreef het boek Bedrijfsethiek; een goede zaak. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Faros wetenschap. Gesprek met hoogleraar fonetiek Vincent van Heuven van de Universiteit van Leiden over de vraag of `computer-telefonistes' ons te woord kunnen staan en of computers onze gesproken taal ooit echt zullen herkennen. Morgen, 747AM, 13.30-14.00u.