Scherpe winstdaling ABN

De nettowinst van ABN Amro is in het derde kwartaal van dit jaar 40 procent lager uitgekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is het directe gevolg van hogere belastingafdracht en extra voorzieningen die zijn getroffen in verband met de slechte marktomstandigheden. De bak zette het afgelopen kwartaal 308 miljoen euro opzij voor wanbetalers en andere tegenslagen, een verdubbeling ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Dat heeft ABN Amro vanmorgen bekendgemaakt.

De bank handhaaft de winstprognose die ze vorige maand verlaagde. Sindsdien gaat ABN Amro er vanuit dat de winst over dit jaar op 2,3 miljard euro (5 miljard gulden) uitkomt, ruwweg een kwart minder dan een jaar geleden.

In het derde kwartaal bedroegen inkomsten 1,2 miljard euro, 6 procent lager dan vorig jaar. De 40 procent lagere nettowinst kwam uit op 476 miljoen euro. In de jongste cijfers mist de bank de bijdrage van dochter European American Bank die ze eerder dit jaar verkocht.

De ingrijpende reorganisatie bij de zakenbankdivisie van ABN Amro heeft gevolgen voor de werkplekken in de Verenigde Staten en Azië. In Amerika zal een onbekend aantal effectenhandelaren verdwijnen. Het huidige aantal staat volgens de bank niet meer in juiste verhouding tot de omvang van de Amerikaanse activiteiten. In Azië is onlangs de Japanse aandelenhandel gestaakt. De aandelenafdelingen in Azië zullen verder worden gesaneerd, zo kondigde financieel directeur T. de Swaan vanochtend tijdens een telefonische persconferentie aan.

De cijfers van ABN Amro waren ongeveer zoals de markt had verwacht. Het aandeel ABN Amro verloor vanochtend 1,9 procent op 17,65 euro. Daarmee presteerde het bedrijf iets slechter dan de AEX-index die 1,3 procent daalde.

De Nederlandse markt blijft een matige bijdrage leveren aan de winst die bij het consumentenbankieren wordt gemaakt. Noord-Amerika neemt het leeuwendeel van de winst voor zijn rekening die bij deze activiteit wordt gemaakt. Hierop volgt Brazilië. Nederland was in het derde kwartaal goed voor een winstbijdrage van 57 miljoen euro, een halvering ten opzichte van vorig jaar.