Rozentheater is nu `jeugd-toneelhuis'

Het Amsterdamse Rozentheater herbergde ooit het roemruchte Mickery. Nu richt het zich op een publiek van vijftien plus.

Voor de deur van Het Amsterdamse Rozentheater staan drie meisjes uit 5 VWO. Ze gaan naar huis, ook al is het nog maar kwart over negen. Morgen wacht hen een proefwerk Frans. Toch is de eerste feestavond onder de titel Under Construction van het nieuwe theater voor jongeren ze goed bevallen. 'Allemaal previews van voorstellingen die we best zouden willen zien', menen ze.

Binnen is het feest nog in volle gang. In de foyer rennen zwaar opgemaakte, schaars geklede dames luid gillend voorbij en in een koud achterafhoekje wordt door een acteur in zwembroek verteld over de voordelen van een De Waard tent. In de grote zaal speelt een bandje en even verderop is een film te zien.

Het Rozentheater is herboren. Het pand heeft een lange geschiedenis, was oorspronkelijk filmtheater en huisvestte in de jaren zeventig het Mickery theater. Tot vorig jaar was het de thuishaven van het gezelschap Art & Pro. Dat fuseerde met De Trust en aangezien de nieuwe Theatercompagnie zich vestigde in het oude Trusttheater, moest er een doel komen voor het theater aan de Rozengracht. Zo ontstond er een alliantie tussen de Theatercompagnie, Huis aan de Amstel en Het Syndicaat. Hun doel: een eigen `toneelhuis' voor publiek vanaf vijftien jaar. Dat publiek mag uit alle lagen van de bevolking komen, vinden Kiki Stoffels en Jan de Kuijper van Het Rozentheater. ,,In principe staan we overal voor open. We mikken niet speciaal op jongeren uit Oud Zuid die van teksttheater houden. We willen ons breed ontwikkelen, zonder vast te leggen hoe het er uiteindelijk uit zal gaan zien. Vandaar ook de titel `Under Construction' .''

Er zijn plannen genoeg. Elke alliantie-partner gaat twee keer per jaar een voorstelling verzorgen. Dankzij een Jonge Raad en talloze jonge ambassadeurs wordt er nauw contact gehouden met wensen die in de doelgroep leven. Dus niet alleen `officieel theater', ook bands, video kunstenaars, dansers en grafisch vormgevers. Als het maar valt onder de noemer `kunst en cultuur'. Avonden met dezelfde opzet als de officiële opening zullen waarschijnlijk iedere maand terug gaan keren. Sneak previews, gesprekken met de acteurs, workshops, tekstlezingen, alles is mogelijk, zolang het maar aanslaat bij het publiek.

Overigens zal het Rozentheater in december 2002 een half jaar de deuren sluiten voor een ingrijpende verbouwing. Het pand voldoet niet meer aan de veiligheidseisen en er zijn aanpassingen nodig om het jonge publiek optimaal te behagen. In die periode zullen de voorstellingen van het Rozentheater op andere plaatsen worden vertoond, om in ieder geval de continuïteit te behouden. De uiteindelijke droom van Jan de Kuijper: ,,We willen een open huis, waar jongeren binnenkomen in een aantrekkelijk café en van daaruit letterlijk nog maar één stap verwijderd zijn van de theaterzaal.''

Dat deze aanpak ook zonder verbouwing al werkt, is te zien aan de drukte in de gangen en zalen van het theater. Is dit een gat in de markt? Wordt hier iets geboden waar jongeren al tijden op zaten te wachten? ,,Ach'', relativeert een van de jonge ambassadeurs, ,,we vervelen ons zonder theater heus niet. Maar het zou leuk zijn als jongeren in de toekomst vanzelfsprekend eerst een voorstelling in het Rozentheater pakken en daarna pas gaan dansen in de Mazzo.''

`Under Construction', de opening van het Rozentheater. Gezien: 11/11. Inl. (020) 5205320 of www.rozentheater.nl

    • Jowi Schmitz