Ook hertelling had Bush zege bezorgd

Ook als Al Gore zijn zin had gehad, zou George W. Bush president zijn geworden. Dat blijkt uit onderzoek dat een aantal nieuwsmedia in de VS heeft laten uitvoeren naar het verloop van de presidentsverkiezingen in Florida in 2000.

De studie, verricht door de Universiteit van Chicago, onderzocht 175.010 afgekeurde stembiljetten en stelde vast dat de winstmarge voor Bush maar 0,01 procent bedroeg. Tot de opdrachtgevers behoorden onder andere The New York Times en The Washington Post.

Als Gore de kans had gekregen in vier (sterk Democratische) districten de stemmen opnieuw te laten tellen, dan had Bush nog steeds gewonnen met een voorsprong van 225 tot 493 stemmen afhankelijk van de gehanteerde standaard voor het tellen van onduidelijk geperforeerde stembiljetten. Het Hooggerechtshof van Florida had Gore die hertelling willen geven, maar het Hooggerechtshof in Washington verbood in een omstreden vonnis iedere hertelling. Volgens de studie heeft dat laatste vonnis Gore de verkiezingen dus niet gekost.

De onderzoekers keken naar niet meegetelde stemmen én naar wellicht ten onrechte wel meegetelde biljetten (waarop bijvoorbeeld twee stemmen zijn uitgebracht). Zij beperkten zich niet tot de districten waarvoor Gore hertelling vroeg. Wanneer hij hertelling in alle kiesdistricten in de staat had bewerkstelligd, zou Gore wel een nipte overwinning hebben gehaald. Afhankelijk van de criteria zou hij in Florida met tussen de 60 en 171 stemmen hebben gewonnen. De verschillen blijven in beide richtingen te klein om van een definitieve conclusie te kunnen spreken, zeggen deskundigen.

Ari Fleischer, de woordvoerder van Bush, slaat het belang van het onderzoek laag aan: ,,Bush heeft gewonnen en de kiezers zijn al weer veel verder.'' Gore zei gisteren: ,,Wij zijn een volk dat hecht aan de wet en de verkiezingen van 2000 zijn voorbij. Ons land staat nu voor de grote uitdaging het terrorisme te verslaan en ik steun president Bush daarin volledig.''

floridapagina 4