Online games

Door het toenemende aantal breedbandaansluitingen (kabel en adsl) wordt online gaming een steeds aantrekkelijker markt. Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat er over twee jaar ruim 21 miljard dollar omgaat op de online spelletjesmark. Onder gamers is de belangstelling voor online spelen groot, zegt IDC. Zestig procent van de huishoudens waar computerspelletjes worden gespeeld, wil ook op internet spelen. Huishoudens met een Playstation 2 spelcomputer zijn nog enthousiaster. Van hen wil 65 procent online gamen.

RealNetworks speelt alvast in op de groeiende behoefte aan online gaming. Het Amerikaanse bedrijf, dat bekend is geworden met de RealPlayer, biedt sinds maart 2000 digitale spelletjes aan. Volgens eigen zeggen een doorslaand succes. De spelletjessite van RealNetworks had na korte tijd al 2 miljoen geregistreerde gebruikers en dagelijks 70.000 downloads.

RealNetworks lanceerde onlangs een commerciële online spelletjesdienst. Voor 14,99 dollar per maand kunnen gebruikers een abonnement nemen bij Real Intocenter op een pakket spellen. Sommige spellen kunnen alleen gehuurd worden, andere ook gekocht. Van de gehuurde spellen wordt de klant geen eigenaar. Wel blijven alle instellingen en behaalde resultaten bewaard.

Spellen huren is aanzienlijk goedkoper dan zelf aanschaffen. Een goed computerspel kost tussen de 80 en 120 gulden. Wie per jaar meer dan vijf à zes spellen koopt, is in principe voordeliger uit met een abonnement bij Intocenter. Een nadeel van de dienst is dat je niet zelf kunt bepalen welke spellen je huurt. Momenteel bevat het pakket elf games, waaronder Unreal Tournament, Driver, Tomb Raider Chronicles en Total Annihilation Kingdoms.

Wie geen abonnement wil nemen, kan ook per spel per week betalen. Dat is een handige manier om spellen uit te proberen voordat je ze aanschaft.

De spellen hoeven niet te worden gedownload, ze worden gestreamd. Dat wil zeggen dat ze stukje bij beetje binnenkomen. RealNetworks heeft een speciaal programma ontwikkeld, de Into-Player, om de spellen binnen te halen en te spelen. Snel gaat het streamen, dat alleen geschikt is voor internetgebruikers met een adsl- of kabelaansluiting, niet. Toen ik gisteravond Driver wilde spelen, voorspelde IntoPlayer dat het 2 uur en 40 minuten zou duren voordat ik de benodigde software op mijn pc zou hebben. Dat lag niet aan een langzame verbinding aan mijn kant. Mijn adsl-abonnement (1024 kilobit per seconde) draaide op volle toeren.

RealNetworks geeft in de frequently asked questions (FAQ) toe dat de snelheid niet constant is. De eerste keer dat je een spel speelt, gebruikt IntoPlayer veel geheugenruimte omdat het gegevens over het spel opslaat waardoor de computer trager wordt. Spelen tijdens piekuren levert ook vertraging op, zegt RealNetworks. Het bedrijf raadt aan om alle programma's, behalve de browser en IntoPlayer, af te sluiten.

Het is mogelijk om Intocenter gratis uit te proberen. Er is altijd één spel gratis beschikbaar gedurende twee dagen.

RealNetworks introduceerde eerder dit jaar nog een andere spelletjesdienst: RealArcade. Deze dienst, die ook een eigen player heeft, biedt met name kleine spelletjes. Het aanbod bestaat uit tientallen spellen, variërend van racespellen tot Tetris-achtige puzzels. Er zijn ook bord- en kaartspellen. Sommige spellen kunnen alleen online worden gespeeld. Andere moeten gedownload worden. Van vrijwel alle spellen die gedownload moeten worden is een gratis demo beschikbaar. De webgames zijn allemaal gratis. Ze verschijnen in een schermpje met advertenties die niet weg te klikken zijn.

Websites: www.real.intocenter.com; www.realarcade.com

klaver@nrc.nl

    • Marie-José Klaver