Magere omzetten op somber Damrak

De Amsterdamse effectenbeurs opende vanmorgen licht negatief. Gebrek aan echt nieuws bepaalde de matte stemming. Het Damrak was daarmee in lijn met de andere effectenbeurzen in Europa, waar koersen in de ochtend ook lager stonden.

,,Het is niet echt druk, er wordt niet veel gehandeld'', aldus een handelaar vanmorgen. ,,Je ziet wat winstnemingen na de snelle stijgingen van de afgelopen weken. Er is ook weinig nieuws. Ook ABN Amro is geen echt nieuws. De cijfers vielen eigenlijk mee.'' De grootbank publiceerde vanmorgen haar derde kwartaalcijfers en maakte bekend dat de winst met 40 procent was gedaald. Beleggers hadden al met een dergelijk afname rekening gehouden na de recente winstwaarschuwing. ABN Amro rekent nog steeds op een 25 procent lagere winst per aandeel in vergelijking met de 2,04 euro van vorig jaar. In het kielzog van de bank gingen ook Fortis, Aegon en ING omlaag. De laatste verloor 2,3 procent, Fortis slechts 0,6 procent en Aegon ruim 1,7. ABN Amro zelf moest in de ochtend ruim 1,5 procent inleveren. ,,De progressie die gemaakt wordt met het terugdringen van de kosten, valt een beetje tegen'', zegt een handelaar. De AEX stond rond het middaguur ruim 1 procent lager.

De kwartaalcijfers van Libertel Vodafone vielen aanvankelijk goed in de smaak. Een koerswinst werd in de loop van de ochtend omgezet in een verlies van 0,47 procent op 8,46 euro. De resultaten van Libertel waren iets beter dan verwacht. Het bedrijf heeft in de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar 2001/2002 zowel winst als omzet zien stijgen.

KPN daalde procentueel het sterkst: 5,2 op 4,76 euro. In de MidKap stond Oce, met een stijging van 1,5 procent op 9,66 euro, aan kop. ASM International stond met een verlies van 3,4 procent op 18,50 euro.

Van de hoofdfondsen wisten er slechts vier koerswinst te boeken. Buhrmann , dat aanstaande donderdag met kwartaalcijfers komt, was met een winst van 2,9 procent de sterkste stijger. Het andere handelshuis van de AEX, Hagemeyer, volgde met een plus van 1,5 procent. Koninklijke Olie (+0,4) profiteerde nog van de eind vorige week sterk aangetrokken olieprijs.

In de Midkap-index stond bouwer Heijmans in de aandacht. Het aandeel moest ruim 5 procent prijsgeven. Het bouwconcern staat op het punt het Duitse bouwbedrijf Martin Wurzel in te lijven. Heijmans zal de acquisitie betalen in contanten, die door de verkopende partij gedeeltelijk zal worden gebruikt om aandelen Heijmans in te kopen. De bijdrage van Wurzel aan de winst per aandeel bedraagt zo'n 6 eurocent.