Koud weekend voor Zeeuwen door fout gasmengsel

In Zeeland hebben twintigduizend huishoudens afgelopen weekeinde in de kou gezeten, nadat vrijdagavond de gasaanvoer was uitgevallen.

Door een fout in een mengstation was een gasmengsel de leidingen ingestuurd waarop de verwarmingsketels niet konden branden.

De problemen deden zich voor op Walcheren en Zuid-Beveland. De overlast was vanmorgen nog niet helemaal verholpen. Volgens energiebedrijf NV Delta Nutsbedrijven zaten nog drieduizend huishoudens in Middelburg-Noord zonder gas. Sommige mensen weigerden gisteren om de monteurs van Delta binnen te laten vanwege de zondagsrust. Naar verwachting brandt de verwarming vanavond weer bij het gros van de klanten.

Delta ontdekte vrijdagavond dat er iets mis was met de gastoevoer. In het gasmengstation in het Sloegebied was door een technische fout te veel stikstof toegevoegd aan hoogcalorisch Engels aardgas. Daardoor raakten gasgestookte installaties buiten werking.

Het bedrijf ontving vanaf half tien telefoontjes van mensen die hun verwarming niet meer aankregen. Met geluidswagens werd de bevolking gevraagd de gaskraan dicht te draaien en het bezoek van een monteur af te wachten. Driehonderd monteurs van Delta zijn het hele weekeinde aan het werk geweest. Totdat duidelijk is hoe de fout kon optreden, levert Delta gas uit Groningen.

Delta wil ieder huishouden ,,uit coulance''een schadevergoeding van 150 gulden geven. Zakelijke afnemers ontvangen 500 gulden. De schaderegeling kost 3,5 tot 4 miljoen gulden. Volgens een woordvoerster van Delta is het bedrijf niet wettelijk verplicht schade aan consumenten te vergoeden. De totale schade die het bedrijf als gevolg van de gasstoring lijdt wordt geschat op 5 tot 7 miljoen gulden. Een deel daarvan bestaat uit personeelskosten.

Een onafhankelijk ingenieursbureau onderzoekt de komende drie weken hoe de storing is ontstaan en hoe de afwikkeling is verlopen.