Keniaans talent verslaat favoriet Gebreselassie

De Keniaanse atleet Felix Limo heeft gisteren de Zevenheuvelenloop in Nijmegen gewonnen. Hij versloeg in de eindsprint de Ethiopiër Haile Gebreselassie. Beide atleten bleven op de 15 kilometer ruim onder de beste wereldtijd van de Keniaan Paul Tergat, die in 1996 in Milaan bij het 15-kilometerpunt 42.04 minuten nodig had op weg naar zijn beste wereldtijd op de halve marathon.

De 28-jarige wereldster Gebreselassie viel gisteren stil, toen hij zag dat hij de eindsprint ging verliezen. Hij wandelde met een zuur gezicht over de finish. Toch kon de populaire Afrikaan tevreden zijn met zijn knappe tijd. Met 41.38 minuten liep hij veel sneller dan het oude `wereldrecord'. Gebreselassie had vijf jaar geen wegwedstrijd verloren. Hij bereidt zich voor op de marathon van Londen, waar hij in april volgend jaar zijn debuut maakt op de langste afstand.

Zijn Nederlandse manager Jos Hermens kon de verrassende nederlaag van Gebreselassie wel verklaren. ,,Haile was niet honderd procent. Hij heeft veel duurtraining gedaan voor de marathon en verloor daarmee wat snelheid. Limo is meer een man van de sprint, al is hij nog niet stabiel genoeg.''

De 21-jarige Limo was landarbeider in Kenia, toen hij vier jaar geleden werd gescout door het sportmanagementsbureau van Hermens. In 1998 liep hij al een tijd van 28.41 minuten op de 10.000 meter. In 1999 kwam hij voor het eerst naar Nederland. Vorig seizoen bevestigde Limo zijn reputatie met een overwinning in de Zevenheuvelenloop.

Zijn beste prestatie leverde hij bij de Golden League-wedstrijd in Brussel, waar hij op de 10 kilometer 27.04,54 minuten liep en vlak achter Tergat eindigde. Limo wist zich dit jaar niet te plaatsen voor de WK atletiek in Edmonton. In Nijmegen prolongeerde hij zijn titel. ,,Het lijkt hier wel wat op Afrika'', vergeleek hij het glooiende parcours.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Rose Cheruiyot. De Keniaanse liep een winnende tijd van 48.40 minuten. Ze versloeg haar landgenote Magdaline Chemjor. De Nederlandse atlete Irma Heeren verraste met de derde plaats. Ze liep met 49.20 de snelste Nederlandse tijd ooit.

De 34-jarige Heeren, ook succesvol op de duatlon en triatlon, heeft definitief voor atletiek gekozen. Ze wil als crosser naar de EK en WK en probeert zich te kwalificeren voor de 10 kilometer op de EK baan in 2002. Heeren loopt alleen nooit meer een marathon. Ze zag verschrikkelijk af in haar pogingen om zich voor de Spelen in Sydney te plaatsen en wil dat nooit meer meemaken. ,,Ik heb ontdekt dat mijn lichaam niet geschikt is voor die afstand.''

Heeren gaat mogelijk meetrainen in de olympische kernploeg midden- en lange afstand op Papendal. Ze spreekt daar binnenkort met bondscoach Gerard Nijboer over. Heeren eindigde met haar prestatie in Nijmegen eerste in het nationale wegcircuit. Bij de mannen ging de eindzege naar Marcel Versteeg.