Je eigen Parijs-Dakar

Het gegeven van Paris Dakar-Rally is goed. Het racespel voor de pc en de Sony PlayStation 2 is een simulatie van de rally tussen Parijs en Dakar die elk jaar wordt gereden (dit jaar tussen kerst en 15 januari). Net als in de echte rally, de langste off the road race ter wereld, moeten deelnemers allerlei parcoursen afleggen door ruig terrein.

De afstand die in het spel wordt gereden is veel korter dan in de werkelijke race, die soms zo'n 10.000 kilometer beslaat. De game bestaat uit 12 etappes van 25 kilometer. Er kan geracet worden in buggy's, auto's, op motorfietsen en in all terrain vehicles.

Er zijn drie verschillende klasses om het spel te spelen: `campaign', `arcade' en `time attack'. In de `campaign'-variant, de meest tijdrovende van de drie, neemt de speler het op tegen 400 tegenstanders, een echte uitdaging. Aan de finish is het soms zo druk, dat je moet oppassen niet op tegenstanders te botsen. Een nadeel van deze variant is, dat er niet van voertuig gewisseld kan worden. Op sommige parcoursen is een motorfiets bijvoorbeeld geschikter dan een buggy. Wisselen van voertuig kan wel in de `arcade'-variant. In de `time attack'-mode wordt tegen de klok gereden.

Paris Dakar-Rally, waarvoor een memorycard nodig is om alle behaalde resultaten te bewaren, is een zeer realistisch spel. Het grootste deel speelt zich af in de woestijn in Noord-Afrika. Spelers moeten rekening houden met het weer, tanken, hun auto onderhouden, zelf op tijd eten en drinken en goed oppassen voor obstakels op de weg. Ongemakken als zandstormen, vallende stenen en instortende bruggen houden het spel spannend. Via de GPS kun je op zoek gaan naar reparatiestations. Van elk parcours is een kaartje beschikbaar en tips om je voertuig aan te passen. Je kunt ook verdwalen. De weg splitst zich regelmatig in tweeën zonder dat wordt aangegeven wat de juiste route is. Verkeerd afslaan betekent tijdsverlies.

Toch is Paris Dakar-Rally geen geslaagd spel. Dat heeft vooral te maken met de slechte wegligging van de voertuigen. De auto's, buggy's en all terrain vehicles bewegen zich zeer moeizaam voort. Natuurlijk kun je van een off the road-racespel niet verwachten dat je even snel kunt scheuren als op een racebaan of een mooie asfaltweg, maar het gebrekkige rijvermogen doet wel afbreuk aan het spelplezier.

De graphics zijn van matige kwaliteit. De ontwerpers hebben de mogelijkheden van de krachtige 128-bit processor van de PlayStation 2 niet benut. De beelden zijn nogal vlak en kleurloos. Heel jammer is ook dat Paris Dakar-Rally slechts voor één speler geschikt is. Een multiplayer mogelijkheid had het spel nog enigszins kunnen redden. Met zijn tweeën racen is altijd leuk, ook al is het spel niet zo goed.

Paris Dakar-Rally. De versie voor PlayStation 2 kost 140 gulden, voor Windows 95 gulden.

    • Marie-José Klaver