Jazzduetten op dvd

Uitstekend geluid, haarscherpe beelden, sober maar effectief camera-gebruik, de producties van het label Arthaus zijn een mooi voorbeeld van wat het nieuwe medium van de dvd kan toevoegen aan het jazz-archief.

De twee duo's vastgelegd op Famous Jazz Duets (samen goed voor anderhalf uur) zijn om verschillende redenen zeer de aandacht waard.

Pianist Chick Corea en vibrafonist Gary Burton waren zich kennelijk heel bewust van wat er mis kan gaan bij een ontmoeting van twee instrumenten met ongeveer hetzelfde karakter. Corea zorgde voor het repertoire, de arrangementen bekostoofden ze waarschijnlijk samen tijdens grondige repetities.

Het resultaat, in '81 vastgelegd tijdens een concert in Tokio, combineert op een imponerende manier inspiratie en technisch vernuft.

Met name Burtons solo in Señor Mouse is een fascinerend staaltje van gedreven vakmanschap. Maar ook verder biedt dit concert volop stof voor de stelling dat jazz `gewoon' een modern soort klassiek is: rijk aan structuur en virtuositeit.

Minder briljant maar even boeiend klinken pianiste Carla Bley en basgitarist Steve Swallow tijdens een concert dat zo intiem geregistreerd is dat je je er soms een voyeur bij voelt.

Het drietalige inlegboek vertelt niets over tijd en plaats van de opnamen. Maar afgaande op het uiterlijk van de musici, de doorleefde gezichten en de oude handen, moeten ze wel van recente datum zijn.

De stukken zijn wat tempo betreft medium tot uiterst traag. Maar ze worden met zoveel concentratie gebracht dat je bijna ademloos blijft kijken. En als er in de toegift Very Very Simple onverwacht ook nog enige zelfspot opduikt, heb je even vrede met het leven.

Famous Jazz Duets: Corea/Burton en Bley/Swallow (Arthaus DVD 100 334). Distr. C-sales.

    • Frans van Leeuwen