Internationaal

TOKIO

De beurzen in Azië lieten vanmorgen een verdeeld beeld zien. In Tokio slaagde de toonaangevende Nikkei-index er niet in de dag met winst af te sluiten. Op de effectenbeurs van Tokio daalde de Nikkei-index met 134,15 punten tot 10.082. Dat komt overeen met een daling van 1,3 procent. De stijging tijdens de eerste uren van de handel werd tenietgedaan door winstnemingen waartoe de beleggers later overgingen. Die beleggers gingen wel voorzichtig te werk gezien de niet al te rooskleurige gegevens die vrijdag in de Verenigde Staten werden bekendgemaakt, zoals een onverwacht grote daling van de producentenprijzen. Bovendien zijn er nog altijd zorgen over de economische situatie van Japan. De andere beurzen in Azië waren verdeeld. Die van Zuid-Korea liet een stijging zien van 1,35 procent. In Hongkong stonden de koersen aan het eind van de handel 0,15 procent lager. In Australië sloot de beurs 0,55 hoger.

LONDEN

De negatieve stemming in Tokio werd vanmorgen overgenomen op de Europese beurzen. Op de effectenbeurs in Londen gingen de aandelen over een breed front omlaag. Lijstaanvoerders onder de dalers waren de grootbanken. Royal Bank of Scotland Group en HSBC Holdings stonden onder druk, na het bekend worden van de resultaten van ABN Amro. De Nederlandse bank meldde vanmorgen dat de winst in de het derde kwartaal met 40 procent is gedaald. HSBC moest zo'n 1,8 procent inleveren, een fractie meer dan de Royal Bank of Scotland. De koers van de toonaangevende FTSE stond in de ochtend bijna een procent lager.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt was het sentiment weinig optimistisch. De aandacht ging er onder meer uit naar Henkel, fabrikant van producten als Schwarzkopf (shampoo). De onderneming stelde zijn winstdoelstelling voor dit jaar negatief bij en ging daarop hard onderuit. Ook Degussa AG moest inleveren. Het chemiebedrijf meldde een kwartaalverlies en voorspelde alvast dat vierde kwartaal het zwakste van dit jaar zou worden. Een daler was MobilCom, het mobiele telecomconcern dat ruim 1 procent af moest staan. Het fonds zei dat het verlies in het derde kwartaal hoger zou uitpakken door afnemende vraag naar mobiele telefoondiensten. De DAX-index koerste in de ochtend op ruim een half procent verlies.

PARIJS

In Parijs leidde LVMH de groep van dalers. De fabrikant van luxeproducten verraste beleggers met de mededeling dat de winst dit jaar met 15 procent zal dalen. Het nieuws was goed voor een procentuele daling van de koers van 5,5 procent. Pinault-Printemps-Redoute stond ook op verlies, ruim 2 procent. De verkoper van cd's en boeken zou volgens een Franse krant een slag om de arm houden met betrekking tot de voorspelde winstgroei.