Franse ondersteeksoep

Heerlijk die soep die je bij de lunch in Franse dorpsrestaurants krijgt. Ondefinieerbare, okerkleurige soep van fijngemalen resten van de vorige dag die in een metalen bak, die aan een ondersteek doet denken, wordt opgediend. Wat is er in de keuken zoal fijngemalen in de passevite of keukenmachine? Een restjes aardappel als bindmiddel gekoppeld aan overgebleven groenten, waar voor de broodnodige okerkleur ook wortels bijzitten. Aan opnuffen wordt niet gedaan. Zelfs fijngehakte peterselie is nergens te bekennen. De steek wordt op tafel gezet. Je schept zelf maar op. De ouvriers en de badgasten die aan kwamen snellen lepelen er genoeglijk op los. Receptloze-ondersteeksoep, de ideale soep voor koude dagen.

Bereiding van een lichtgebonden soepje voor 4-8 personen: snijd de geschilde aardappelen in blokjes. Maak de worteltjes schoon en snijd ze in plakken. Snipper de gepelde ui. Hak de ontvelde knoflook in stukjes. Snijd de schoongemaakte bleekselderij (zonder draden) in stukjes. Bak de uisnippers in 1 eetlepel olie in een soeppan zacht en glazig. Voeg de knoflook, wortel- en bleekselderijstukjes toe. Roer alles goed om. Doe de aardappelstukjes en de bouillon in de pan en laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

Snijd intussen de kip in kleine stukjes en doe ze in de pan. Roer de cayennepeper door de rest van de olijfolie. Pureer de soep met behulp van een staafmixer, blender of andere keukenmachine. Schep de hete soep in diepe borden en schenk een lepel olijfolie in de soep.

    • Anne Scheepmaker