Emotionele Maradona krijgt onvergetelijk afscheid

Overmand door emoties heeft Diego Armando Maradona zaterdagavond in Buenos Aires officiël afscheid genomen als voetballer. In het bomvolle stadion La Bombonera, waar 50.000 toeschouwers de 41-jarige Argentijn onophoudelijk toezongen en toeschreeuwden, speelde Maradona anderhalf uur temidden van de huidige Argentijnse internationals tegen een team van oude buitenlandse stervoetballers.

Maradona, dik en traag, deed zijn uiterste best de uitbundige Argentijnen op de tribunes te laten genieten van zijn balvaardigheid. Hij bood zich voortdurend aan, gaf korte subtiele en soms effectvolle passjes. Hij bleek niet van plan zich voor het einde van het duel te laten vervangen. Vaak mislukten de acties van de vermoeide sterspeler van weleer, maar niemand van de spelers en de toeschouwers nam hem dat kwalijk.

Bij de tegenstanders speelden onder anderen de Fransman Cantona, de Duitser Matthaüs, de Kroaat Suker, de Bulgaar Stoitsjkov, de Uruguayaan Francescoli, de Italiaan Ferrara en de Colombianen Valderrama en Higuita. Pelé, volgens Maradona na hem 's werelds beste voetballer aller tijden, zat als eregast op de tribune, evenals Maradona's ouders, vrouw en twee kinderen. Het Argentijnse wonderkind scoorde twee keer. Hij benutte twee strafschoppen op de van hem bekende subtiele wijze. De eindstand was 6-3.

In de tweede helft besloten de 50.000 Argentijnen in het stadion Maradona te tracteren op een oorverdovend vuurwerk. Minutenlang werd de kleine man, die tot Argentijns sportman van de eeuw werd verkozen, toegezongen. Terwijl het spel werd stilgelegd hoorde Maradona het gezang aan, waarna hij naar de tribunes liep en zijn supporters met gevouwen handen bedankte. In tranen vervolgde hij de wedstrijd.

Geflankeerd door zijn twee dochters Dalma Nerea en Gianina Dinora nam hij in het shirt van zijn oude club Boca Juniors na afloop plaats voor een microfoon op het middenveld. ,,Dit is de meest emotionele dag in mijn leven'', zei hij. ,,Ik hou van jullie en jullie houden van mij. Laat onze liefdesrelatie nooit verbroken worden.'' Opnieuw liepen de tranen over zijn gezicht, waarna hij met twee handen zwaaiend het veld verliet.