Een winterzacht huis

Met de komst van de eerste nachtvorst krijgt menig huishouden te maken met de jaarlijks terugkerende invasie van het winterzachte buitengoed. Hosta, oleander, fuchsia en olijfboom bevolken vervolgens een half jaar lang de ongebruikte hoekjes van gang, zolder, slaapkamer. Leuk, zo'n tuinierende huisgenoot. Maar is het nodig, die potjes vol pierige plantjes, die mediterrane kuipen afgesnoeide struikjes overal in huis?

Het antwoord is neen. Het is onprettig winterzachte planten binnenshuis te laten overwinteren. Belangrijker nog: het is niet goed voor de planten. Het binnenklimaat is voor veel planten te warm en voor bijna alle planten te droog. Bovendien haal je al snel vervelende plantenziektes het huis in of breng je binnenziektes het huis uit. De planten moeten dus hun eigen huisje.

Gelukkig is een kleine oranjerie tegenwoordig voor iedereen weggelegd. Geen vrijstaande kas, die vraagt te veel kostbare tuinruimte en dikwijls ook een bouwvergunning. De oplossing is een muurkas. Een muurkas is kleiner, goedkoper, veiliger en warmer. Veiliger vanwege de beschutting door het huis, warmer vanwege de warmtewisseling en goedkoper vanwege de geringere omvang. In een muurkas overwinteren uw winterzachte planten in alle rust en zuigen de knoppen zich al vroeg in het voorjaar vol warmte, zodat ze 's zomers eindelijk eens hun ware gedaante kunnen tonen. De meeste gemeenten zijn tegenwoordig lankmoedig in hun vergunningenbeleid ten aanzien van muurkassen.

Heeft u weinig geld over, dan kan een budgettair neutrale muurkas worden gemaakt van afgedankte bouwmaterialen. Met de prachtige thermopane vensters die soms langs de weg staan is een variant op de muurkas in een handomdraai in elkaar gezet. Heeft u wel geld over voor een degelijk muurkasje, kies dan eerst het materiaal waarvan de kas gemaakt moet worden: hout, staal of aluminium. Houten kassen zijn doorgaans getimmerd van Canadees cederhout. Dat is duurzaam hout dat weinig krimpt, werkt en trekt. Houten kassen ogen vriendelijker en voelen altijd zachter, maar ze zijn ook duurder. Bovendien sluit de enige leverancier van houten kassen in Nederland, Vemakas, dit najaar zijn deuren. Wie een houten kas wil is voortaan aangewezen op Engeland.

Blijven over de muurkassen van metaal. Kassen van staal of gegalvaniseerde metalen worden geleverd door leveranciers die professionele kassen uit de glastuinbouw afbreken en van de verschillende delen hobbykasjes maken. De meeste muurkassen worden echter gemaakt van aluminium profielen met daartussen glasplaten van 4 mm dikte. Afwijkingen zijn in deze branche eindeloos mogelijk. Ga daarom eerst kijken waar de kas moet komen; op de grond, op het balkon, op het dak. Op het zuiden lijkt een logische keus. Kijk of het handig is wanneer er een deur van het huis in de kas uitkomt, of een raam. Bedenk waar de schuifdeur van de kas moet komen, voor- of zijkant, en naar welke kant die moet openschuiven. Bezie of de kas op de beoogde plaats goed gefundeerd kan worden. Overweeg de aanschaf van dikker glas, dubbelglas of van kunststof ramen.

Ga vervolgens naar de leverancier. Dat kan een tuincentrum zijn. Tuincentra leveren bijna uitsluitend de muurkassen van handelsmaatschappij Arkoo. Arkoo handelt in Belgische en Engelse muurkassen. De Engelse muurkassen van Halls zijn aan de rammelige kant, mede omdat de glasplaten met haakjes op elkaar worden gestapeld en van buiten met klemmetjes vastgezet. De Belgische lijn van Arkoo is een stuk degelijker. Halls muurkassen zijn goedkoper dan veel concurrenten. Een klein muurkasje voor op het balkon heeft u al voor een kleine zeshonderd gulden, een grote muurkas voor rond de tweeduizend gulden. Vanwege de tussenhandel is Arkoo minder in de service. Dat is vooral lastig als u een zelfbouwpakket aanschaft en bij het uitpakken van de doos een onderdeel blijkt te ontbreken.

Meer service, een beter advies en meer flexibiliteit levert het Utrechtse bedrijf Graafland, of een van de leveranciers van Graaflands eurokassen. Een euro muurkas is duurder, maar oogt solide, is duurzaam en kan in elke door de klant gewenste vorm en maat gezaagd worden. Een standaard muurkas van 236 x 119 kost iets boven de tweeduizend gulden. Laat u hem opbouwen door de leverancier, dan komt daar nog eens negenhonderd gulden bij. Overweegt u de kas uit esthetische overwegingen te laten `poedercoaten' in de kleur van uw huis, reken dan op ruim dertig procent meerkosten, plus vier extra weken levertijd. Aan accessoires als gietgootjes, zaaibakken, plantencouveuses, verwarmingsmatten, sproeibuizen, kacheltjes, ventilatoren en noppenfolie kunnen nog eens honderden guldens besteed worden.

Gaat u zelf aan de slag, laat de kas dan voor een kleine meerprijs voorgemonteerd afleveren. Het afbouwen kan – met wat handigheid en hulp - binnen een dag. Het plaatsen van de grote glasplaten vergt bovendien koelbloedigheid, of een goede glasverzekering.

Websites: kassenbouw: hobbykas.pagina.nl; www.graafland.nl; www.vemakas.nl; www.arkoo.nl; www.keesgreve.nl.houten kas:

www.quality-solutions.co.uk/busuk/chw.htm;

www.alton-greenhouses.co.uk; cedarbuilt.homestead.com.

    • Anthon Keuchenius