Duitsers nog niet gerust na remise in Kiev

Duitsland heeft zich zaterdag een gunstige uitgangspositie verschaft voor plaatsing voor het WK voetbal in 2002. In Kiev speelde de drievoudige wereldkampioen met 1-1 gelijk tegen Oekraïne.

Duitsland heeft woensdag in Dortmund in de return van de play-offs genoeg aan een 0-0 gelijkspel om zich te kwalificeren voor de eindronde in Japan en Zuid-Korea. Duitsland heeft zich via kwalificatieduels altijd geplaatst voor het WK. In 1930 ontbrak de voetbalgrootmacht vrijwillig. In 1950 werd Duitsland wegens zijn nazi-verleden om politieke redenen niet toegelaten.

Spelend voor 80.000 vijandige toeschouwers beleefde Duitsland in Kiev een moeizame start. De Oekraïeners begonnen voortvarend met een schot op de paal van Vorobei in de tweede minuut. Na een kwartier scoorde Zoebov in de rebound van een vrije trap van sterspeler Sjevtsjenko.

Na de openingstreffer trok Oekraïne zich terug voor eigen doel en gaf het initiatief volledig uit handen. Dat resulteerde na een half uur in de gelijkmaker van Ballack. De spits van Leverkusen scoorde nadat Zickler een vrije trap van Schneider met het hoofd had verlengd. Het was het vierde doelpunt van Ballack in de kwalificatiereeks.

Na de Duitse gelijkmaker ontstond een open wedstrijd met kansen voor beide ploegen. Schoten van Sjevtsjenko werden gestuit door doelman Kahn, die met flitsende reddingen zijn elftal op de been hielp. Aan de andere kant belandden twee Duitse kopballen op de lat. De Duitse bondscoach Völler is nog niet gerust over een goede afloop. Hij is bevreesd voor de counters van Oekraïne. ,,We kunnen niet gokken op een gelijkspel. We moeten net zo veel inzet tonen als nu'', zei de oud-international.

Ierland won zaterdag in Dublin met 2-0 van Iran. Harte benutte vlak voor rust een strafschop, nadat Rezaei een overtreding had gemaakt op McAteer. Vlak na rust scoorde Robbie Keane op aangeven van McAteer. De Ierse doelman Given voorkwam tot twee keer toe een treffer van de Iraniër Karimi.

De Ierse aanvoerder Roy Keane mist komende donderdag wegens een ernstige knieblessure de return. In Teheran worden de Iraniërs gesteund door 100.000 (mannelijke) toeschouwers. Voor het eerst sinds de islamitische revolutie in 1979 mogen buitenlandse vrouwen het stadion bezoeken. Naar verwachting driehonderd Ierse dames zullen de Green Army steunen.

Slovenië behaalde in de eigen hoofdstad Lubljana een 2-1 zege op Roemenië, dat dankzij een doelpunt van Niculae nog wel de leiding had genomen. Acimovic en Osterc bezorgden de thuisploeg de overwinning. De tweede treffer was van grote schoonheid. Osterc passseerde de Roemeense doelman Stylea à la Van Basten op het EK in 1988. De Nederlander scoorde destijds met een volley. De Sloveen liet de bal eerst op de grond stuiten.

Turkije behaalde als enige ploeg in de play-offs een uitzege. In Wenen wonnen de Turken met 1-0 van Oostenrijk. Buruk, in clubverband spelend voor Internazionale, maakte het winnende doelpunt. De Turkse doelman Recber verrichte knappe reddingen op schoten van Haas, Herzog en Baur.