Dochter failliet Sabena is weer operationeel

Het Belgische Delta Air Transport (DAT), dochterbedrijf van het failliete Sabena, is sinds dit weekeinde weer in de lucht. Het gaat echter nog niet om de 'doorstart' van een nieuwe luchtvaartmaatschappij. De potententiële investeerders die zijn bijeengebracht door de ondernemers Maurice Lippens (Fortis) en Etienne Davignon (Generale Maatschappij) hebben van de curatoren een maand gekregen om een bod op DAT uit te brengen. De investeerders, die 200 miljoen euro hebben toegezegd, kunnen nu in de boeken van DAT kijken.

Tegelijkertijd worden steeds intensievere gesprekken gevoerd over een fusie van DAT met Virgin Express, de Belgische dochter van Richard Bransons Virgin Atlantic. De woordvoerder van Virgin Express sprak dit weekeinde over de mogelijkheid van een ,,volledige integratie om zoveel mogelijk activiteiten hier [in Brussel] te bewaren''. DAT wil net als Virgin Express tegen lage prijzen vanaf Brussel opereren, waardoor de onderlinge concurrentie groot zal zijn. Volgens Fortis-topman Lippens is samenwerking met een partner een belangrijke voorwaarde voor het welslagen van een nieuwe luchtvaartmaatschappij. Hij riep in interviews Belgen op met DAT te vliegen.

DAT voerde zaterdagavond zijn eerste vlucht uit naar Genève, met meest betalende journalisten aan boord. Vanaf deze week wordt op 35 Europese bestemmingen gevlogen, waaronder Barcelona, Berlijn, Londen, Straatsburg en Rome. DAT beschikt over extra financiële middelen voor de exploitatie na de goedkeuring door de Europese Commissie van een overbruggingskrediet van 125 miljoen euro van de Belgische overheid. Afgelopen vrijdag was overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO voor de bijna duizend personeelsleden, die zo'n 30 procent minder betaald krijgen dan het Sabena-personeel. Zo'n 500 Sabena-werknemers leveren met toestemming van de curatoren gronddiensten aan DAT. Gisteren demonstreerden vele duizenden Sabena-werknemers met rouwkransen bij vliegveld Zaventem tegen het faillissement, zonder dat het tot incidenten kwam.