De snelle opmars van Koop

Over de Groninger Henk Koop, naamgever en eigenaar van de Koop Groep, is de afgelopen jaren het nodige gezegd. Hij zou de rijkste man van Het Noorden zijn, een keihard onderhandelaar die fouten niet tolereert, streng gereformeerd en ervan overtuigd dat de voorzienigheid hem op zijn huidige plaats heeft gebracht, en nu dan: hoofd van een bouwbedrijf, Koop Tjuchem, dat er een dubbele boekhouding op zou nahouden.

Eerst zijn rijkdom maar: volgens zakenblad Quote is zijn persoonlijk vermogen 310 miljoen gulden. Dat heeft Koop, zoon van een landbouwer, vergaard door sinds 1965 zeer diverse bedrijfsonderdelen aaneen te rijgen tot een concern. Toen halverwege de jaren zeventig in Slochteren aardgas werd aangeboord, zag Koop in dat hij met pijpleidingtrajecten meer zou kunnen verdienen dan met landbouwen. Nu, 37 jaar later, vormt Koop Tjuchem, met hoofdkantoor in Hoofddorp, de kern van de Grond-, Weg- en Waterbouwdivisie van de Koop Groep. De aannemersgroep telt 4.900 werknemers en behaalde vorig jaar 810 miljoen euro omzet, bijna 1,8 miljard gulden. Daarmee is ze een subtopper onder de Nederlandse bouwondernemingen.

De laatste jaren krijgt het concern hoe langer hoe meer aansprekende bouwprojecten: op Schiphol mocht het een parkeerterrein verleggen, begin dit jaar rondde Koop het groot onderhoud aan de A10-west bij Amsterdam af en nu is de bouwer bezig een tunnel onder het Groene Hart te maken voor de HSL-zuid.

Behalve van Koop Tjuchem is Koop ook eigenaar van enkele Duitse bouw- en ingenieursbureaus, en van het Kuurhotel Fontana in Nieuweschans en het Groningse Golden Tulip-hotel.

In 1997 kocht Koop in Oost-Duitsland een negen meter hoog bronzen beeld van Lenin. De voormalig akkerbouwer liet het als waarschuwing in zijn achtertuin in Tjuchem plaatsen. ,,Lenin heeft in slechte tijden de boeren meegekregen om zijn extreme theorieën te ondersteunen'', zei Koop bij die gelegenheid.

Koop en zijn werknemers werden eerder beschuldigd van belangenverstrengeling, onder meer door Groningse socialisten. Eind 1994 verklaarde een Groningse topambtenaar, die verdacht werd van het aannemen van smeergeld, voor de rechtbank dat hij met Koop een reis naar de Nederlandse Antillen maakte om te adviseren over een bouwproject. Nu wordt hij er door een werknemer die met ruzie het concern moest verlaten van beschuldigd een bedrijf te runnen dat fraudeert.