Compromis over reductie broeikasgas

De Europese Unie heeft op de VN-klimaatconferentie in Marrakech na moeizame onderhandelingen een akkoord bereikt met Japan en Rusland over de vermindering van broeikasgassen. Delegaties uit 160 landen werden het in de late vrijdagnacht eens over de vraag hoe het Kyoto-protocol uit 1997 moet worden uitgevoerd. ,,Niemand kan zich nu meer verschuilen achter vragen over de toepassing, alles is juridisch dichtgetimmerd'', zei de Nederlandse minister van Milieu Jan Pronk na afloop. Hij verwacht dat alle betrokken landen, de Verenigde Staten uitgezonderd, het protocol snel zullen ratificeren. EU-commissaris Margot Wallström toonde zich opgelucht over het resultaat: ,,We zijn genereus geweest voor Rusland, hopelijk zijn ze nu ook in staat om te ratificeren.'' Op de afsluitende vergadering in Marrakech kondigde de Russische delegatie aan haar regering inderdaad in die richting te adviseren.

Rusland kreeg waar het steeds om had gevraagd: het land mag voor het gebruik van bossen en cultuurgrond als opslagplaatsen van CO2 (zogeheten sinks) de dubbele hoeveelheid uitstoot aftrekken van de volgens Kyoto verplichte hoeveelheid. Japan en Canada, met de andere landen van de `Umbrella-groep', zagen de eis ingewilligd dat de vermindering nu niet en in de toekomst niet wettelijk verplicht zal worden. Daardoor is ook het toepassen van sancties vrijwel onmogelijk geworden.

De verwachting na de succesvolle afronding in Marrakech is nu dat zeker 40 industrielanden, de Europese Unie voorop, komend jaar het protocol gaan ratificeren waardoor tussen 2008 en 2012 de uitstoot van deze broeikasgassen 5,2 procent onder het niveau van 1990 zal liggen.