China eindelijk lid van WTO

Na vijftien jaar moeizaam onderhandelen heeft de wereldhandelsorganisatie WTO zaterdag in Doha formeel ingestemd met de toetreding van China. Een etmaal later mocht ook Taiwan zijn formele toetreding vieren in de hoofdstad van de golfstaat Qatar.

Op verzoek van China, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt, treedt Taiwan niet toe als staat, maar als vrijhandelszone. Beide landen zullen naar verwachting nog dit jaar lid worden nadat de WTO-verdragen zijn geratificeerd. De Chinese minister van buitenlandse handel, Shi Guangsheng, sprak van ,,een historisch moment'' met ,,verstrekkende gevolgen voor de Chinese economie en de wereld''. R. Zoellick, hoofd van de Amerikaanse delegatie in Doha, verwacht dat de WTO door de toetreding van China ,,versterkt'' zal worden.

Het lidmaatschap betekent voor China en Taiwan dat zij producten voortaan goedkoper kunnen afzetten op de wereldmarkt, omdat andere lidstaten hun handelsmuren grotendeels moeten afbreken. Daar staat voor China tegenover dat inefficiënte staatsbedrijven zullen worden blootgesteld aan concurrentie en de WTO-regels voor staatssteun. De gevolgen van het lidmaatschap van China zullen de komende jaren steeds meer voelbaar worden naarmate de overgangsregelingen aflopen die aan de toetreding zijn verbonden.

Met China en Taiwan komt het totaal aantal lidstaten op 144.