Bulgaarse kiezers laten het massaal afweten

De Bulgaren gaan zondag opnieuw naar de stembus om een nieuwe president te kiezen: bij de eerste ronde van zaterdag kwam maar 38,5 40 procent van de kiezers op – een laagterecord. De grote verrassing was het goede resultaat van de ex-communist Georgi Parvanov.

Omdat de wet bepaalt dat verkiezingen niet geldig zijn als minder dan de helft van de ingeschreven kiezers opkomt, komt er een tweede ronde.

Tot grote verrassing eindigden zaterdag volgens de nog altijd voorlopige uitslagen de twee belangrijkste kandidaten, de zittende president Petar Stojanov en Georgi Parvanov, vrijwel gelijk, met rond 35 procent van de stemmen. Opiniepeilingen hadden een ruime voorsprong voor Stojanov voorspeld: hij zou op 45 tot 55 procent zou eindigen. Stojanov zelf zei niet verrast te zijn: ,,De mensen zijn teleurgesteld. Ze verwachtten na tien jaar van hervormingen beter te leven dan ze doen, en daar krijg ik mede de schuld van.''

Veel Bulgaren zijn boos over hun lage levensstandaard en de corruptie in hun land. Afgelopen zomer stuurden ze al de regerende Unie van Democratische Krachten (SDS), de partij van de toenmalige premier Ivan Kostov (waaruit ook Stojanov voortkomt), naar huis door massaal op ex-koning Simeon te stemmen.

Het wegblijven van veel kiezers is duidelijk bedoeld als een proteststem, waarvan de ex-communist Georgi Parvanov, met een goed gemotiveerde aanhang, heeft geprofiteerd.