Brandbrief voor Athene van het IOC

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft volgens Griekse kranten twee brandbrieven gestuurd naar ATHOC, het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Het IOC maakt zich grote zorgen over de organisatie. Dat beeld wordt bevestigd door Henk Gemser, technisch directeur van het Koninklijke Nederland Watersport Verbond (KNWV), die in augustus twee weken met de nationale zeilselectie (14 boten en 22 zeilers) een trainingskamp hield in Athene.

Kunt u het beeld van achterstand in de organisatie bevestigen?

Gemser: ,,Wat het zeilen betreft zeker, want in de olympische haven was nog geen bouwinstrument te vinden. Er werd ter plekke alleen gewerkt aan een diepriool voor de afvoer van het regenwater, maar dat is een project voor de stad Athene.''

Maakt u zich ook zorgen?

,,Van gesprekken met plaatselijke zeilclubs en de Griekse zeilfederatie werd ik niet vrolijk. De olympische haven is nu nog in particuliere handen, maar kan morgen zo maar aan een speculant zijn verkocht, werd mij verteld. Op het moment dat wij er waren, was er bijvoorbeeld nog geen enkele voorziening voor de boten. Ik kon niet zien waar tijdens de Spelen de afmeerplekken worden gesitueerd en kranen om boten uit het water te hijsen waren onvindbaar. En niemand die mij tekeningen kon overleggen. Voor zover die betrouwbaar zouden zijn geweest, want ik heb begrepen dat plannen in Griekenland snel kunnen veranderen. Wij zeilers hebben gelukkig één zekerheid: het olympisch water is er. Maar de olympische uitstraling was in augustus nog nul komma nul''

Komt het nog goed?

,,Het zal wel moeten. Maar wij hebben alvast onze maatregelen genomen. We zijn in gesprek met drie clubs, waar we tijdens de Spelen willen verblijven. Maar die gesprekken verlopen moeizaam. En we hebben daar al vervelende ervaringen mee. Afgelopen zomer hadden we afspraken gemaakt met een marinahaven in Kalamari, totdat we een week voor vertrek te horen kregen dat we 26.000 gulden huur moesten betalen. Dat hebben we maar niet gedaan dus. Maar het tekent de Griekse mentaliteit.''