Bogdan Raczynski

De Canadese Pool Bogdan Raczynski maakt het zichzelf niet moeilijk. Zo gaf hij de zeventien liedjes van zijn nieuwe, vierde cd allemaal dezelfde titel, Myloveilove, en dat is ook de naam van de cd. Raczynski staat bekend als laptop-muzikant, de nieuwe generatie flexibele, ambulante electronica-producers, die doorgaans een beetje `lo-fi' klinken. Raczynski heeft onlangs nummers gemaakt met Bj⊘rk, en op zijn cd is inderdaad gelijkenis te horen met de verstilde bliepjes-wereld van Bj⊘rks laatste cd, Vespertine.

Op Myliveilove gebruikt Raczynski voor het eerst ook akoestische instrumenten zoals accordeon en trompet, en die vloeien naadloos over in de grommende synthetische klanken. De meeste nummers zijn korte, dromerige soundscapes zonder duidelijke structuur. Het zijn hints van composities die het hadden kùnnen zijn. Maar ze vervoeren juist door de suggestie die ze wekken, en niet navolgen. Raczynski zingt ook, en doet dat met een onvaste klagelijke stem die doorgaans is voorbehouden aan gekwelde singer/songwriters als Palace of Smog.

Dat maakt Raczynksi tot een mooie hybride muzikant, die de stereotypen binnen ieder genre aan zijn laars lapt. Dat computermuziek gladgestreken zou moeten klinken bijvoorbeeld; bij Raczynski klinkt het alsof de chips van zijn laptop in de goot hebben liggen roesten. En die groezeligheid komt de intimiteit van Myloveilove ook nog eens ten goede.

Myloveilove (Lowlands cat 115cd)

    • Hester Carvalho