Bewijs bouwfraude alsnog naar justitie

Een oud-technisch directeur van bouwbedrijf Koop Tjuchem uit Groningen, Ad Bos, is alsnog bereid vermoedelijke bewijzen van bouwfraude aan het openbaar ministerie (OM) te overhandigen.

Dit heeft Bos volgens het Kamerlid Van Gijzel (PvdA) laten weten. Deze zomer liepen onderhandelingen tussen het OM en Bos stuk op de omvang van het tipgeld dat het OM voor de bewijzen over had. Bos zegt te beschikken over een schaduwboekhouding die bewijst dat grote bouwbedrijven illegale prijsafspraken maken ten nadele van opdrachtgevers. Volgens het OM vroeg Bos hiervoor drie ton, terwijl men een maximum van 50.000 gulden kon geven.

Bos is inmiddels bereid af te zien van iedere geldelijke vergoeding, zegt Van Gijzel. Hij is volgens het Kamerlid de laatste twee jaar verkeerd door het OM begrepen. Bos stelt nu alleen nog als voorwaarde dat minister van Justitie Korthals (VVD) zijn bewijsstukken persoonlijk in ontvangst neemt. Daarover wordt sinds dit weekeinde onderhandeld. Bij het OM en op het ministerie van Justitie wordt verwacht dat de overdracht nu snel kan plaatsvinden.

De onthullingen van Bos vrijdag in het televisieprogramma Zembla hebben tot verontwaardiging in de politiek geleid. PvdA-lijsttrekker Melkert sluit een parlementaire enquête niet uit als justitieel onderzoek niets oplevert. De gemeente Amsterdam heeft al vorige week spoedoverleg met minister Netelenbos (Verkeer) gehad uit angst dat de stad met bouwers in zee gaat die betrokken zijn bij de bouwaffaire, aldus wethouder Dales.

Bouwondernemingen en hun organisaties zeggen zich niet in de beschuldigingen van Bos te herkennen of geven geen commentaar.

bouwfraude: pagina 3