Beatles opgesierd met trillertjes en gehaspel in teksten

Pas na een minuut of veertig, als het al bijna pauze is, maken de vier zangers in de muzikale show Lennon & McCartney contact met het publiek. Hey Jude leent zich nu eenmaal goed voor meeklappen en -neuriën. Maar eerder — en ook later — kunnen ze zich niet losbreken uit de sfeer van de kleinkunstpasjes en -gebaartjes, die deze voorstelling in een stevige greep houdt. Alles is afgemeten en precieus geënsceneerd. Dit is geen feestje met een knipoog — zoals bijvoorbeeld bij The Bootleg Beatles — en ook niet de nonstop-rechtdoor-formule van Stars on 45 of Jeans, maar meer een soort herdenkingsdienst in een toneelbeeld, dat zelfs een beetje aan een aula doet denken.

De show wordt gedragen door vier capabele vocalisten, die echter geen van allen over de persoonlijkheid beschikken om de Beatle-nummers naar hun hand te zetten. De goed geoliede vijfmans-band, met Hubert Heringa als sfeerbepaler op viool en diverse saxen, werpt door verrassende ritme-verschuivingen soms wel enig nieuw licht op het repertoire, maar de zangers komen niet veel verder dan de overbodige trillertjes die tegenwoordig zo in de mode zijn: ,,Yesterday came su-huddenly-y... Ook is de vraag of iedereen eigenlijk wel weet wat hij zingt. Wie in With a little help from my friends begint met ,,What would you say if I sang out of time...'' in plaats van tune, roept daarover twijfels op. De enige die zich gunstig onderscheidt, is Lydia van Dam. De vrijheden die zij neemt in een jazzy She's leaving home, blijven in dienst van de tekst en de melodie staan. Maar in het jachtige, hakketakkerige Eleanor Rigby wordt weer heel wat verhaspeld.

Dennis van Galen, die Lennon & McCartney heeft samengesteld en geregisseerd, koos voor een pretentieuze vorm, waarin af en toe wat verklarende teksten door de nummers werd gevlochten. Zo horen we dat The Beatles begonnen ,,in de kelders van de arbeidersstad Liverpool'', dat ze hun eerste ervaring opdeden in ,,Hamburg, stad van hoeren, pooiers, drank, vermaak'' en dat de moord op Lennon een einde maakte ,,aan de vlucht van deze vrije jongen''. Potsierlijk allemaal, net als de boodschap dat hier een ode wordt gebracht aan de tijd van ,,vrije jongens, vrije meiden, vrije ideeën, op zoek naar een vrije wereld.''

Voorstelling: Lennon & McCartney, door Lisa Boray, Lydia van Dam, Herman van Doorn en Han van Eijk. Muziek o.l.v. Glenn Corneille. Regie: Dennis van Galen. Gezien: 10/11 De Meervaart, Amsterdam. Tournee t/m 5/4. Inl. (020) 6273205, www.intermusicholland.nl

    • Henk van Gelder