Alliantie staat aan de rand van Kabul

De Noordelijke Alliantie in Afghanistan heeft vanochtend voor het eerst aanvallen uitgevoerd op frontlinies van de Talibaan ten noorden van de hoofdstad Kabul.

De eerste twee loopgraven van de Talibaan zouden daarbij zijn doorbroken, aldus een woordvoerder van de alliantie vanmiddag tegen een cameraman van het persbureau Reuters. Zeker 1.300 Talibaan-strijders zouden gevangen zijn genomen, en veel anderen gedood.

De snelle opmars van de troepen van de Noordelijke Alliantie volgt op de val van de strategisch gelegen stad Mazar-i-Sharif in het noorden, vrijdag. Gisteren nam de anti-Talibaan-coalitie onder meer Taloqan in, het voormalige hoofdkwartier van de alliantie. De Noordelijke Alliantie zou nu zo'n veertig procent van het land beheersen. Voordat de Verenigde Staten begonnen met hun luchtaanvallen, vijf weken geleden, had de alliantie de controle over zo'n tien procent van Afghanistan.

Volgens waarnemers kan de snelle ineenstorting van het Talibaan-bewind erop duiden dat veel strijders zich hebben overgegeven of zijn overgelopen naar de Noordelijke Alliantie.

Uit verschillende plaatsen in het land kwamen vanochtend tegenstrijdige berichten over de vermeende val van de belangrijkste stad in het westen van Afghanistan, Herat, en de provincie Baglan. De aanval op Kunduz, het laatste Talibaan-bolwerk in het noorden, zou zijn ingezet. Hoewel de Talibaan hebben toegegeven dat zij zich uit zeven noordelijke provincies hebben ,,teruggetrokken'' ontkenden zij vanochtend dat Herat was gevallen.

Vanuit de lucht gesteund door Amerikaanse jachtbommenwerpers trokken vanochtend honderden strijders van de Noordelijke Alliantie met tanks, pantservoertuigen en trucks vanuit het noorden in de richting van Kabul, zo hebben woordvoerders van de alliantie laten weten. Op belangrijke kruispunten bij Kabul wierpen de Talibaan wegversperringen op om te voorkomen dat strijders van de Noordelijke Alliantie infiltreren in de hoofdstad.

Pakistan en de Verenigde Staten hebben er bij de alliantie op aangedrongen Kabul links te laten liggen. Zij willen niet dat Kabul wordt ingenomen voordat er afspraken bestaan over een voorlopige, multi-etnische regering. De alliantie zegt die wens naast zich neer te leggen.

Vanochtend werd ook bekend dat drie westerse journalisten, twee Fransen en een Duitser, gisteren zijn gedood toen zij met een strijdgroep van de Noordelijke Alliantie in een hinderlaag van de Talibaan liepen in het noordoosten van Afghanistan. De journalisten, Johanne Sutton (34) van Radio France Internationale, Pierre Billaud (31) van RTL Radio en Volker Handloik (40), een freelance journalist die werkte voor het Duitse magazine Stern, werden beschoten in een konvooi van trucks en gepantserde voertuigen dat op zoek was naar loopgraven van de Talibaan. Voor zover bekend zijn het de eerste journalisten die omkwamen sinds de aanvallen op Afghanistan vorige maand begonnen.

oorlog: pagina 5

hoofdartikel: pagina 9