Alarm in Izmir over besmette prostituee

In de Turkse stad Izmir is commotie ontstaan over een transsseksuele prostituee, die bij een routinecontrole besmet bleek met het aids-virus. Volgens de Turkse televisiezender NTV gaan autoriteiten ervan uit dat de prostituee sinds de laatste aids-controle, die enige maanden geleden plaatshad, met zo'n 3000 tot 5000 mannen intiem is geweest.

Pikant genoeg werkte de 46-jarige prostituee in een van de staatsbordelen voor homoseksuele en transseksuele prostituees. De Turkse autoriteiten openden deze vorig jaar juist omdat zij zich zorgen maken over de verspreiding van het aids-virus. Een regionale gezondheidsfunctionaris wees er tijdens een persconferentie op dat de 46-jarige prostituee het eerste geval is van besmetting in zo'n staatsbordeel. ,,Het echte gevaar is de illegale prostitutie'', aldus de functionaris. De autoriteiten in Izmir hebben alle klanten van de prostituee opgeroepen zich te laten testen. Of dezen dat zullen doen, is zeer de vraag: een bezoek aan een transseksuele of homoseksuele prostituee is niet iets waarmee de gemiddelde Turk graag te koop loopt. Daarnaast is het waarschijnlijk dat een groot aantal klanten van de prostituee gehuwd is en mede daarom het bordeelbezoek geheim wil houden.

Volgens minister van Volksgezondheid Durmus zijn er in Turkije sinds 1985 1246 gevallen bekend van hiv-besmetting. Dat lijkt weinig maar omdat het vaak tien jaar duurt voordat de patiënt echt ziek wordt, is het zeer goed mogelijk dat velen niet weten dat ze besmet zijn, aldus Durmus. Naast transseksuele prostituees (die door hun klanten vaak van achteren benaderd worden) maken veel gezondheidsexperts zich ook grote zorgen over de zogeheten Natasja's, Russische prostituees die vaak voor geld concessies doen aan hun gezondheid. Bekend is dat in Turkije het aantal syfilis-infecties de afgelopen tijd fors is gestegen.