Zes jaar geëist in zedenzaak

Tegen vier verdachten uit Leeuwarden zijn gisteren zware straffen geëist wegens ontucht en seksueel misbruik.

,,Die verbalisanten moeten wel de grootste fantasten ter wereld zijn.'' De Leeuwarder rechtbankpresident R. Wegener Sleeswijk verbaasde zich gisteren bij de behandeling van een omvangrijke zedenzaak over de ontkenningen van de 49-jarige hoofdverdachte Foeke H.

H. hoorde zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen wegens seksueel misbruik, vaak onder bedreiging, van zijn minderjarige zoon en dochter, twee neefjes en zes kinderen in de Leeuwarder Zeeheldenbuurt. H. ontkende, ondanks gedetailleerde verklaringen bij de politie, de ontucht met de kinderen uit de buurt. Hij zou door de politie onder druk zijn gezet te bekennen. ,,Eigenaardig'', vond de rechtbankpresident. ,,Deze details bedenkt toch geen politieman?''

De zaak kwam deze zomer aan het rollen, nadat de 14-jarige zoon van H. bekende zijn geslachtsdeel meerdere malen aan drie buurmeisjes te hebben getoond. De zoon bleek ook slachtoffer: hij zou vijf jaar zijn misbruikt en mishandeld door zijn ouders. Vader H. gaf het seksueel misbruik van zijn kinderen toe, net als zijn vrouw Tineke (43). Zij kon zich het misbruiken van de meisjes uit de buurt niet herinneren. Tegen haar werd drie jaar cel en tbs geëist. Een vijfjarig buurmeisje verklaarde dat ze was gedwongen Foeke oraal te bevredigen. Hij zou hebben gedreigd haar moeder dood te schieten als ze het haar zou vertellen.

Uit de psychiatrische rapportages kwam H. naar voren als een dominante, agressieve man die de baas was over zijn zwakbegaafde vrouw. Hij was verminderd toerekeningsvatbaar. De officier van justitie sprak van ,,weerzinwekkende'' feiten. De vrouw zei dat ze onder dwang meedeed aan de seksuele spelletjes, die volgens de aanklager uitmondden in een ,,orgie''. ,,Vier volwassenen hebben seks met elkaar en met hun kinderen.'' Daarbij waren ook Petra D. (40) en Geert B. (40) aanwezig. Tegen hen werd respectievelijk twee jaar cel en tbs en negentien maanden cel geëist. Uitspraak 22 november.

    • Karin de Mik