Wereldvrede?

Ruim 200 in Italië actieve topsporters, onder wie de voetballers Batistuta, Totti en Ronaldo, tekenden een petitie voor wereldvrede en bestrijding van terrorisme. Verdient dit initiatief navolging?

Marc van Hintum, aanvoerder Vitesse: ,,Onder Italiaanse voetballers bestaat een groot saamhorigheidsgevoel. Dat bleek ook toen spelers uit de Serie A niet wilden voetballen totdat collega's uit de Serie C hun achterstallige salaris hadden ontvangen. Voetballers kunnen geen wereldvrede bewerkstelligen, maar hun boodschap kan veel mensen bereiken. In de kleedkamer van Vitesse wordt regelmatig over de oorlog tussen de VS en Afghanistan gesproken. We voeren geen ellenlange discussies, maar maken ons wel zorgen. Uitspraken van topsporters zijn interessant voor de media, dat kan ook een positieve uitwerking hebben. Als in Nederland een soortgelijke actie als in Italië plaatsvindt, weet ik zeker dat alle profvoetballers meewerken.''

Peter Bosz, trainer AGOVV en oud-voetbalinternational: ,,Bekende personen hebben aanzien en kunnen een boodschap makkelijker overbrengen dan andere mensen. Spelers als Batistuta en Totti maken duidelijk dat ze ergens voor staan, dat is belangrijk. Van jongsafaan worden talentvolle sporters geconfronteerd met de macht van hun woorden. Hun uitspraken worden gewikt en gewogen. Als het dan gaat om een positief bedoelde actie, heb je als sporter een kans voor open doel. Ofschoon het initiatief van de Italianen goed is, kun je vragen stellen bij de formulering van hun woorden. De oorlog tussen de VS en Afghanistan heeft bepaalde achtergronden, er moet niet te snel partij worden gekozen. En ja, ieder weldenkend mens is natuurlijk vóór de wereldvrede.''

Peter Blangé, voorzitter atletencommissie NOC*NSF en oud-volleybalinternational: ,,Iedereen zal het eens zijn met de actie van die Italianen, het grote publiek wordt bereikt. Als bekende personen iets zeggen, wordt daar naar geluisterd. Toen ik in Italië speelde, merkte ik daar een groot saamhorigheidsgevoel tussen de sporters. Het initiatief van al die bekende namen komt dan ook niet als een verrassing. Ze kunnen de publieke opinie bespelen, al is dat ook de kracht van de media. Je kunt echter wel een kritische kanttekening plaatsen bij de formuleringen in die petitie: is het namelijk mogelijk om de wereldvrede te handhaven en tegelijkertijd het terrorisme te bestrijden? Aan de andere kant: beter een actie dan géén actie.''

Gerard Slager, directeur Federatie Betaald voetbal Organisaties: ,,Een goede actie. De voorbeeldfunctie van sport mag niet onderschat worden, topvoetballers zijn helden voor veel mensen. Als communicatiedeskundigen en reclamemakers al voetballers inschakelen voor het bereiken van bepaalde doelen, is het duidelijk dat topsporters immens populair zijn. Een initiatief van bekende en geliefde mensen genereert altijd veel aandacht van de media. Voetbal is een zeer populaire sport, daardoor komt de boodschap van die Italianen goed aan. Het effect van een dergelijke actie is moeilijk te meten, dat is ook koffiedik kijken. Of de oorlog tussen de VS en Afghanistan leeft in de voetbalwereld? Geen idee, al wordt er wel over gesproken. Ook voetballers lezen kranten, kijken televisie en hebben hun angsten en frustraties.''

Ellen van Langen, oud-olympisch kampioene op de 800 meter en medewerker sportmanagementbureau: ,,Het is een vage actie, want iederéén is natuurlijk voor de wereldvrede. Mensen denken echter verschillend over de bestrijding van terrorisme. Die Italianen hadden duidelijker stelling kunnen nemen: zijn ze voor of tegen de bombardementen op Afghanistan? Op zich is het initiatief goed en zou het prima zijn als meer landen zich aansluiten. In het buitenland kom ik veel atleten tegen, onderling wordt er dan gesproken over de oorlog. Sommige sporters reizen wel eens naar de VS of het Midden-Oosten, dan komt het conflict erg dichtbij. Of ik zelf mee zou doen aan een actie tegen de oorlog? Dat hangt af van de standpunten van de actievoerders.''

    • Marcel Abrahams