Vlietstede

Hoe nieuwer de gemeente, des te ouderwetser de naam. De fusie van Leidschendam en Voorburg is genoemd naar een winkelcentrum: Vlietstede. Adequater klinkt Flatstad. Een agglomeraat van Blokker-kernen, wat oudbouw, nieuwbouw, asfalt, groen. In zo'n omgeving denkt het CDA een achterban te krijgen onder kiezers die niet langer worden geplaagd door frustraties over een christelijk verleden. In Flatstad en twee andere fusiegemeenten is dat gelukt. Dat ligt aan lage opkomst en woede over de fusies. Toch kan het een voorteken zijn voor het verkiezingsjaar. De paarse partijen rollen metaalmoe en vechtend over de eindstreep. Deze week een herhaling van zetten in de asiel-patstelling. VVD'er Henk Kamp viel PvdA-staatssecretaris en coalitiegenoot Kalsbeek aan. Maar ook hij kan er niet omheen: regeringspartijen moeten de verkiezingen in met programma's die ze nu al niet waar kunnen maken.

    • Maarten Huygen